Kanta-Häme

Uusi pörssipomo: Suomi vaurastuisi veromuutoksilla

Suomalaisille pitää tarjota uudentyyppistä sijoitustiliä, jonka sisällä kauppaa voi käydä verovapaasti, esittää Helsingin pörssin uusi toimitusjohtaja Henrik Husman.

Ruotsissa vuodesta 2012 käytössä ollut tilimalli on ollut menestys. Sijoitussäästötilejä on avattu jo kaksi miljoonaa. Osinko- ja myyntivoittoverojen sijaan sijoittaja maksaa tilinsä pääomasta pienehköä vuotuista veroa.

– Se lisäisi sijoittamisen vetovoimaa ja sijoittajien määrää Suomessakin, Husman arvioi.

Sijoittajalle mallin tenho perustuu korkoa korolle -efektin terästymiseen ja sijoittamisen vapauteen. Se poistaa kalenterivuosiin sidotun ”kuormasta syönnin” ja samalla yksittäisiin huippuvuosiin sisältyvän veroriskin.

– Verottajalle se takaa vakaan vuotuisen tulovirran, toisin kuin myyntivoittojen verotus.

Toimintaperiaate on samantyyppinen kuin paljon puhutulla vakuutuskuorella, jollaiseen muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ohjannut omistuksiaan.

HUSMAN YHTENÄISTÄISI oitis pörssiin listattujen ja listaamattomien yhtiöiden omistajien osinkotuloverotuksen ja muuttaisi pienet osingot verovapaiksi.

– Missään muussa länsimaassa ei listayhtiöiden osinkoja veroteta kireämmin kuin listaamattomien. Muualla listautumiseen päinvastoin kannustetaan, kun yleisesti tiedetään, että listayhtiöt kasvavat nopeammin ja luovat enemmän työpaikkoja kuin listaamattomat. Juuri sitähän Suomi nyt tarvitsisi.

HUSMANIN MUKAAN jo nämä helpot muutokset verotukseen auttaisivat kansaa vaurastumaan, lisäisivät pörssiyhtiöiden määrää, tehostaisivat yritysten pääomahankintaa ja poikisivat Suomeen talouskasvua ja työpaikkoja.

Hallitusohjelmassa luvataan selvittää mahdollisuutta muuttaa pörssin päälistan ulkopuoliselle First North -kasvuyhtiölistalle hakeutuvien yritysten omistajien osinkoverotus listaamattomien yhtiöiden kaltaiseksi. Husmanin mielestä se ei kuitenkaan riitä, sillä muutos vain siirtäisi ongelman eli listautumiskynnyksen First Northin ja päälistan väliin.

– First North on tyypillisesti nimenomaan välivaihe, josta pyritään nousemaan päälistalle.

Hallitus on kertonut selvittävänsä eri sijoitusmuotojen verokohtelua ja osinkotulojen verovapautta 500 euroon asti.

Husmanin mielestä myös kohutun hallintarekisteröinnin salliminen suomalaisillekin sijoittajille olisi ollut tervetullut uudistus. Se kuitenkin kaatui syksyllä julkiseen ja poliittiseen mekkalaan, joka liittyi ulkomaille siirrettävien omistusten julkisuuskatveeseen.

KEVÄÄN PÖRSSIOSINKOPOTISTA on riittänyt viime aikoina pulinaa. Moni ulkopuolinen olisi suonut rahojen ohjautuvan painokkaammin investointeihin.

– En osaa pitää osingonjakoa ongelmana, eikä se edes ole suomalaisyhtiöissä mitenkään poikkeuksellisella tasolla. Osingonjakohan on vain omistajan varallisuuden siirtämistä taskusta toiseen, paitsi että yhteiskunta saa siitä osan veroina, Husman pohtii.

Hän ei myöskään näe ison osingon välttämättä kielivän kasvun pysähtymisestä.

– Harva yhtiö jakaa osinkoina koko tulostaan, eli rahaa jää yleensä myös investointeihin. On paljon yhtiöitä, jotka ovat kasvaneet hienosti ja jakaneet samaan aikaan vuosi vuodelta kasvavaa osinkoa. Lisäksi yhtiö voi kasvaa myös ilman isoja investointeja.