Kanta-Häme

Uusi puheenjohtaja perää yhtenäisyyttä

– Lähden siitä, että poliittista kenttää pitäisi Janakkalassa saada yhtenäisemmäksi. Meidän päättäjien pitää yhdessä selvitä kunnan talouden ongelmista.

Janakkalan kunnanhallituksen uusi puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) sanoo, että kunnan päättäjiltä tarvitaan nyt kovia päätöksiä.

– Paikallisia ongelmia ei voida ratkaista kuin paikallisesti. Kun ratkaisu tehdään itse, muutos on meidän näköisemme, ja yhdessä kestämme myös kuntalaisten pommituksen, jos sellaista syntyy.

Säästöistä osa toteuttamatta

Kunnalla on ollut jo pitkään talousongelmia, ja säästöjä tarvitaan, jotta taloudessa saadaan käänne aikaan. Kesäkuussa 2013 valtuusto päätti TPO:sta eli talouden tasapainottamisohjelmasta. Läheskään kaikista TPO:ssa esitetyistä säästöistä ei kuitenkaan ole saatu päätöstä aikaan.

– Nyt olisi tärkeintä saada päivitetty TPO. Pitää katsoa, mitä säästöideoita vielä jatketaan. Jos katsotaan, että siellä on ideoita, joita ei ole mahdollista toteuttaa, ne pitää poistaa sieltä, jotta viranomaisille ei aiheuteta turhaa valmistelutyötä.

Löytynoja korostaa kuitenkin, että jos säästöohjelmasta otetaan jotain pois, vastaavasti pitää keksiä jotain tilalle.

Liikaa odotuksia kannustevapaista

TPO:ssa sovittiin esimerkiksi 40 henkilötyövuoden säästöstä. Ohjelma latasi isoja odotuksia työntekijöiden kannustevapaista.

– Ne eivät ole kuitenkaan tuottaneet sitä tulosta, mitä oli laskettu. Olimmekohan ylioptimistisia?

Kannustevapaa on työvapaa, jossa työntekijä saa viidestä palkattomasta vapaapäivästä yhden palkallisen vapaa. Ne perustuvat vapaaehtoisuuteen.

Lomautuksia Löytynoja ei kannata.

– Ne eivät ole hyviä, ne heijastuvat heti palveluun. Mitään löysyyttähän kunnan toimialoilla ei ole.

Avustuksista ei lisäsäästöjä

Yhdistyksille myönnettävistä avustuksista Löytynoja ei säästäisi sen enempää kuin mitä jo on tehty.

– Vapaaehtoisjärjestöt tekevät hyvää työtä. Esimerkiksi eläkkeensaajien yhdistykset tekevät sellaista ennaltaehkäisevää työtä, josta aina puhutaan. Janakkalan kannattaa olla ylpeä aktiivisista yhdistyksistään.

Seudullinen yhteistyö on asia, jolta Löytynoja odottaa kustannussäästöjä. Sote-puolella voidaan säästää esimerkiksi siinä, etteivät Janakkalan, Pappilanniemen eivätkä Vanajaveden sairaalapaikat olisi enää kuntasidonnaisia.

– Tärkeintä sote-yhteistyössä on se, että erikoissairaanhoito pysyy Hämeenlinnassa sairaalanmäellä.

HHT-akseli voisi näkyä enemmän

Janakkalaan on tulossa iso muutos ensi kesänä kun Kyterinhovin palvelutalo valmistuu. Silloin sairaalapaikkoja vähennetään, ja rahaa säästyy.

Löytynoja lisäisi yhteistyötä myös elinkeinopuolella.

– Jos saisimme HHT-akselin näkymään muutenkin kuin kolmena kirjaimena.

Vaikka taloustilanne on huono, Löytynoja muistuttaa, että Janakkalalla on myös ilon aiheita.

– Onneksi pienteollisuudellamme menee hyvin, ja paperitehdas porskuttaa.

Paperitehtaan mies

Löytynoja itse on paperitehtaan miehiä. Hän työskentelee vuoromestarina eli työnjohtajana.

Työ on kolmivuorotyötä.

– Kunnallisiin luottamustehtäviin saa työehtosopimuksenkin mukaan aina vapaata. Yhtiö maksaa minulle palkan. Minä ilmoitan työnantajalle, kuinka paljon kokouksiin on mennyt työaikaa, ja yhtiö karhuaa sen osan palkasta kunnalta.

– Näistä on aina sovittu hyvässä yhteisymmärryksessä toimitusjohtajan kanssa. (HäSa)