Kanta-Häme

Uusi rakennusjärjestys valmistumassa vihdoin - Ilmoitusmenettelystä luovutaan lähes kokonaan

Uusi rakennusjärjestys vähentää esimerkiksi aitojen rakentamiseen liittyvää byrokratiaa. Arkistokuva Juhani Salo

Hämeenlinnassa pitkään jatkunut rakennusjärjestyksen uusimistyö on vihdoin loppusuoralla.

Kaupunkirakennelautakunta hyväksyi päivitetyn rakennusjärjestyksen pienellä viilauksella, ja seuraavaksi se menee kaupunginhallituksen ja lopulta valtuuston hyväksyttäväksi.

Uudistustyö alkoi jo kolme vuotta sitten, mutta alkuvuodesta 2017 kaupunginhallitus palautti rakennusjärjestyksen vielä uuteen valmistelun.

– Silloin syynä oli lähinnä se, että rakennusjärjestyksessä haluttiin huomioida rantarakentamisen edistäminen sekä esimerkiksi valtuuston hyväksymä pyöräilyohjelma, kertoo rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen.

Rantarakentamiseen liittyviä määräyksiä on nyt täsmennetty entiseen verrattuna. Samalla on määritelty alueet, joilla vapaa-ajanasunnon voi kaava-alueen ulkopuolella muuttaa vakituiseksi asunnoksi ilman poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua.

Alueita on kolmessa paikassa eli Kalvolan Heinussa ja Unosissa ja Rengon Hinkaloisissa. Näillä alueilla vesi- ja viemäriverkosto on lähellä, ja siihen liittyminen on yksi käyttötarkoituksen muutoksen ehdoista.

– Se oli meille rakennusvalvonnassakin yllätys, että alueita löytyi loppujen lopuksi vain muutama, Juha Henttonen kertoo.

Käyttötarkoituksen muutos edellyttää kuitenkin edelleen rakennusluvan.

Kaupunkilaisten kannalta merkittävimpiä muutoksia uudessa rakennusjärjestyksessä on Henttosen mukaan se, että ilmoitusmenettelystä luovutaan lähes kokonaan. Tämän jälkeen pääsääntöisesti rakentamiseen siis joko tarvitaan lupa tai ei, ja välimuoto poistuu.

Näin ollen esimerkiksi sekä asemakaava- että ranta-alueella saa rakentaa ilman lupamenettelyä enintään 15 neliömetrin suuruisen, yksikerroksisen ja enintään neljän metrin korkuisen vajan, samansuuruisen kasvihuoneen ja viiden neliön suuruisen leikkimökin.

Asemakaava-alueen ulkopuolella taas saa rakentaa ilman lupaa esimerkiksi kaksi 30 neliön suurista vajaa ja kasvihuonetta tai esimerkiksi käymälän.

Juha Henttonen kertoo myös, että esimerkiksi aitoja ja istutuksia koskevia säädöksiä on yksinkertaistettu huomattavasti.

Ilman toimenpidelupaa voisi jatkossa tehdä joko kasvillisuusaidan tai enintään 1,5 metrin korkuisen rakenteellisen aidan tai tukimuurin yleistä aluetta vasten. Myös tonttien rajalle tällaisen voi tehdä, kunhan naapurit sopivat asiasta keskenään.

Kaupunkirakennelautakunta viilasi uusittua rakennusjärjestystä sen verran, että tekstistä napattiin pois yksi ei-sana. Tämän vuoksi liiketilojen ikkunoihin voi kiinnittää mainoksia ulkopuolelle, kunhan ne eivät rumenna rakennusta tai kaupunkikuvaa. HÄSA

Päivän lehti

29.5.2020