Kanta-Häme

Uusi reittiopas aukesi Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan seudun kaupunki- ja paikallisliikenteen aikataulut ovat maaliskuun puolesta välistä lähtien löytyneet uudesta Reittiopas-palvelusta Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilta.

Ilmaiseksi ja ilman rekisteröitymistä kaikkien käytössä oleva verkkopalvelu on ainoa, jossa ovat varmasti kaikki seudun bussilinjat.

Samaan Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) kehittämään alustaan pohjautuva reittiopas on käytössä useissa muissakin kaupungeissa ja se yleistyy Waltti-lippujärjestelmän levitessä suomalaiskaupunkeihin.

Uutta reittiopasta käytetään tietokoneen tai puhelimen verkkoselaimessa.

Reittioppaasta ei ole tehty varsinaista älypuhelimeen tai tablettiin asennettavaa sovellusta, mutta palvelulle voi asentaa pikalinkin useimpien laitteiden työpöydälle tai kotinäkymään.

Reittiopas pohjautuu HSL:n käyttämään alustaan ja se hyödyntää avoimia rajapintoja ja avointa dataa. Näin periaatteessa kuka tahansa voi halutessaan tietyin ehdoin hyödyntää palvelussa olevia tietoja ja rakentaa niiden päälle kokonaan uusia palveluja tai sovelluksia.

Puhelimessa tai tabletissa reittiopas osaa käyttää laitteen paikannustoimintoja ja ehdottaa käyttäjälle lähimpiä bussipysäkkejä ja -reittejä.

– Oppaaseen voi tallettaa myös nopeaa hakua varten kolme suosikkikohdettaan, esimerkiksi oman työpaikkansa ja kotinsa, Hämeenlinnan kaupungin joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio kertoo.

Reittioppaassa on myös ominaisuuksia, joita ei ole Hämeenlinnan seudulla käytössä, ainakaan vielä.

Hämeenlinnan linja-autot eivät ole reaaliaikaisessa satelliittiseurannassa, joten niiden todellista kulkua ja laskettuja saapumisaikoja pysäkeille ei ole saatavilla.

Myöskään liikenteen häiriötiedotteet eivät päivity reittioppaan sivuille automaattisesti.

Helsingin seudulla HSL on saanut kritiikkiä erityisesti näkövammaisilta, sillä reittiopas ei toimi heidän käyttämiensä ruudunlukulaitteiden kanssa. HSL:n mukaan ongelmaan yritetään löytää ratkaisua.

Kesäkuun neljäntenä päivänä tapahtuva Hämeenlinnan alueen suuri linjastomuutos näkyy bussipysäkeillä jo toukokuussa.

Koska käytännössä kaikki bussilinjat muuttuvat ja saavat uudet numerot, alkavat alueen noin neljänsadan bussipysäkin muutostyöt toukokuun alkupuolella vanhojen linjojen vielä liikennöidessä.

– Pysäkkikilvet vaihtavasta Linnan Infrasta arvioitiin, että kaikkien pysäkkien uusiminen on noin kuukauden työpanos, Maarit Kaartokallio kertoo.

Toukokuun aikana pysäkkien linjakilvet voivat siis poiketa suurestikin siitä, mitä linjoja pysäkin kautta oikeasti kulkee.

Uudet aikataulut tuodaan pysäkeille kesäkuun alussa. HäSa

ReittiopasVerkossa osoitteessa reittiopas.hameenlinna.fi

Päivän lehti

4.6.2020