Kanta-Häme

Ahveniston uusi sairaala tarvitsee paljon lainaa – maksimiksi neuvoteltu 400 miljoonaa

Sairaanhoitopiiri on neuvotellut maksimissaan 400 miljoonan limiitin. Kerralla ei oteta koko pottia.
Ahveniston sairaalaa suunnitellaan Ahvenistontien varteen.

Ahveniston sairaalan rahoitus on tulossa sairaanhoitopiirin hallituksen ja valtuuston päätettäväksi.

Sairaanhoitopiiri on neuvotellut Kuntarahoituksen kanssa 400 miljoonan euron luottolimiitin. Talous- ja tukipalvelujohtaja Tero Pitkämäki kuitenkin korostaa, ettei ole tarkoitus ottaa kerralla noin suurta lainaa.

– Käytännössä tuo sopimus tarkoittaa sitä, että rakentamisen aikana voidaan ottaa erikokoisia lainoja erilaisin ehdoin maksimissaan 400 miljoonaan asti.

Lainoilla on tarkoitus rahoittaa sairaalan rakentamista ja siihen liittyviä ict-hankkeita. Enintään kustannusarvio on ollut 388,5 miljoonaa euroa, mutta summaa on jo allianssityöskentelyn alkuvaiheessa puristettu noin 370 miljoonaan.

 

Maakuntien Tilakeskus oy on ohjeistanut meneillään ja käynnistymässä olevia investointihankkeita tekemään mahdollisimman yksityiskohtaiset rahoitussuunnitelmat ja varmistamaan hankkeiden lähivuosina tarvitseman rahoituksen.

Tilakeskus on sote- ja maakuntauudistuksen osana perustettu yhtiö, jonka tehtävänä on huolehtia kaikista tulevien maakuntien tarvitsemista tiloista. Se on Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiö. Jos maakuntauudistus toteutuu, se siirtyy maakuntien omistukseen.

– Siinä tilanteessa Ahveniston sairaalan rakennushanke ja sen rahoitus siirtyvät Maakuntien tilakeskuksen omistukseen, Pitkämäki muistuttaa.

 

Yhtiö on ohjeistanut sairaalarakentajia laatimaan rahoituksesta mahdollisimman yksinkertaiset sopimukset mahdollisimman normaalein ehdoin. Tavoitteena on myös pitkä lainan takaisinmaksuaika.

Pitkämäen mukaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä takaisinmaksuajaksi on haarukoitu noin 30 vuotta.

On myös mahdollista, ettei maakuntia synny, ainakaan tässä vaiheessa, koska sote- ja maakuntauudistus takeltelee yhä eduskunnan valiokuntakäsittelyssä.

– Sillä ei pitäisi olla merkitystä tälle hankkeelle, koska sairaala rakennetaan joka tapauksessa.

 

Kanta-Häme on yhtenä harvoista hankkeista saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä ns. rajoittamislain mukaisen poikkeusluvan uuden sairaalan rakentamiseen.

Rajoittamislailla on pyritty siihen, ettei ennen maakuntauudistusta aloiteta kevyin perustein rakennushankkeita.

Vaikka sairaalan varsinaisen rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2020, myös sitä edeltävä kehittämishanke tarvitsee rahoitusta. Se näkyy jo ensi vuoden talousarviossa.

Rahoitustarve on vajaat 20 miljoonaa, joka ensi vaiheessa voidaan hoitaa lyhytaikaisella pankkirahoituksella ja muuttaa myöhemmin pitkäaikaiseksi lainoitukseksi.

Sairaalan arvioidaan valmistuvan 2024. HÄSA

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic