Kanta-Häme

Uusi sote-malli mullistaa talouden

Maakunnan kunnista Riihimäki, Humppila ja Hämeenlinna maksavat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä nykyistä vähemmän uudessa sote-mallissa. Tammelassa, Jokioisilla, Lopella ja Hattulassa kuntien on pystyttävä löytämään melkoisesti lisärahaa budjettiinsa.

Forssassa ja Janakkalassakin maksuosuuden kasvu tulee rasittamaan muutenkin vaikeaa taloustilannetta.

– Tässä rangaistaan niitä kuntia, jotka ovat pystyneet nipistämään perusturvan menot kuriin. Nyt säästöt lankeavat meidän maksettavaksemme. Tämä lisälasku pystytään hoitamaan pienessä kunnassa vain nostamalla veroprosenttia, toteaa Lopen kunnanjohtaja Karoliina Viitanen.

Janakkalan perusturvajohtaja Matti Valtonen on Karoliina Viitasen kanssa samoilla linjoilla, mutta laskelmat eivät yllättäneet. Hän toteaa, että jo ennalta on tiedetty hyvin asiansa hoitaneiden kuntien maksavan suurimmissa vaikeuksissa olevien menoja.

Nyt valmistuneet laskelmat ehtivät vielä muuttua. Näin uskovat niin Matti Valtonen kuin Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö.

– Valtionosuusuudistuksen ja -leikkausten vaikutuksistakin esitettiin useita laskelmia, muistuttaa Rämö.

Voittaja voi olla häviäjä

Hämeenlinnassa tilaajajohtaja Jukka Lindberg myöntää huokaisevansa helpotuksesta uusien lukujen valossa.

– Meiltä häviää valtionosuuksia yhdeksän miljoonaa euroa, joten onneksi tilanne ei enää heikkene.

Myös Hausjärvellä kunnanjohtaja Päivi Terävä pelkäsi kunnan maksuosuuden kasvavan, mutta nyt kunta näyttää Hämeenlinnan tavoin selviävän muutoksitta.

Riihimäellä tiedettiin jo ennakkotietojen perusteella, että kaupungin menot pienenevät. Sosiaali- ja terveysjohtaja Mirja Saarni yllättyi kuitenkin muutoksen suuruudesta.

Menojen supistuminen ei kuitenkaan ole yksinomaan positiivinen uutinen. Riihimäellä joudutaan tulemaan toimeen pienenevällä budjetilla, jolla on maksettava asukkaiden saamat palvelut.

– Muutamme jo toimintatapoja. Jo ensi vuonna yhä harvempi asuu laitoksissa tai palveluasunnossa. Palvelut ja tuki viedään entistä useammalle kotiin, kertoo Mirja Saarni.

Riihimäellä sote-menot supistuvat laskelmien mukaan vuonna 2017 jo 1,46 miljoonaa euroa, seuraavana 4,38, jonka jälkeen saavutetaan täysi määrä eli 5,32 miljoonaa euroa vuodessa.

Esitys eteni eduskunnalle

Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään jatkossa viiden alueen varaan. Nämä sote-alueet järjestävät jatkossa kaikki sote-palvelut. Alueilla palvelujen tuottamisesta vastaa jatkossa 19 kuntayhtymää.

Kanta-Häme kuuluu keskiseen sote-alueeseen yhdessä Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan kanssa. Alueelle saa muodostaa kolme tuottamisesta vastaavaa kuntayhtymää.

Hallituksen lakiesitys sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä annettiin eduskunnan käsittelyyn torstaina. Sen yhteydessä julkistettiin myös laskelmat kuntien maksuosuuksien muutoksista. Kuntien maksuissa painotetaan tulevaisuudessa asukaslukua (20 prosenttia) sekä ikärakennetta ja sairastavuutta (80 prosenttia).

Uusien sote-alueiden on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2016 alussa ja kuntayhtymien vuonna 2017. (HäSa)