Kanta-Häme

Uusi tukikohta nopeutti vasteaikoja

Hämeenlinnan poliisiasemalle sijoitettu ambulanssi on nopeuttanut avun saamista kantakaupungin länsiosissa.

Miekkalinnassa on päivystänyt ympärivuorokautisesti ambulanssi vuoden alusta lähtien.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana saatujen kokemusten mukaan siirto näyttää lyhentäneen kiireisten tapausten vasteaikaa.

– Moottoritien länsipuolella on niin paljon tehtäviä ja väestöä, että se veti koko sairaanhoitopiirin tulosta alaspäin, kertoo Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Lasse Hakala.

Pelastuslaitokselta lähtevien ambulanssien matka kantakaupungin länsiosiin kesti liian pitkään keskustan ja moottoritien siltojen muodostaman pullonkaulan vuoksi.

Samalla uusi tukikohta on helpottanut poliisin työtä päihtyneiden asiakkaiden kanssa.

– Lääkintähenkilöstö on voinut arvioida potilaan tilan tai tarvittaessa konsultoida puhelimitse lääkäriä, voidaanko päihtynyt asiakas panna putkaan vai pitääkö hänet vielä päivystykseen. Tällaisia tehtäviä on ollut viikoittain.

Ambulanssin sijoittaminen toteutettiin siirtämällä auto Miekkalinnaan päivisin pelastuslaitokselta ja öisin Parolasta.

Uuteen sijoitteluun päädyttiin, koska Etelä-Suomen avi huomautti vuonna 2014, ettei alueella ylletty riittävän usein tavoiteajassa kiireellistä ensihoitoa tarvitsevan potilaan luokse.

Hakalan mukaan Parolasta Miekkalinnaan viety yöpäivystys ei ole vaikuttanut merkittävästi Hattulan vasteaikoihin. Hattulassa on ympärivuorokautisesti päivystävä VPK:n ensivasteyksikkö.

Kyseessä on vuoden mittainen kokeilu.

– Kun saamme tilastot syyskuun loppuun asti, pääsemme arvioimaan, onko pysyvälle sijoittamiselle tarvetta, Hakala kertoo.

Pelastuslaitoksen, sairaanhoitopiirin ja Hämeen poliisilaitoksen yhteinen kokeilu on poikkeuksellinen jopa Euroopankin mittakaavassa. Hakalan mukaan kokeilu on herättänyt kiinnostusta viranomaisten keskuudessa. HÄSA