Kanta-Häme

Uusi työttömien yhdistys vetoaa yrittäjiin

 

Kaupungin työttömien tukipisteenä toiminut liikehuoneisto Turuntiellä ammottaa tyhjyyttään. Helmikuun loppupuolella julkisuuteen tullut Hämeenlinnan Työsillan eli HäTY ry:n entiseen toiminnanjohtajaan kohdistuva kavallusepäily sai Hämeenlinnan kaupungin keskeyttämään kaiken yhteistyönsä yhdistyksen kanssa.
 
Maaliskuun alkupuolella yhdistyksen vanha hallitus erotettiin ilman tili- ja vastuuvapautta ja uusi hallitus puheenjohtaja Pirjo Salmen johdolla velvoitettiin ajamaan yhdistys alas. Tuore hallitus teki poliisitutkintapyynnön toiminnanjohtajasta, jonka epäillään kavaltaneen yhdistyksen varoja.
 
– Hävinneiden varojen tarkkaa summaa vielä lasketaan, mutta kysymys on isoista rahoista. Velkaakin on 20 000 euroa, Salmi kertoo.
 
– HäTy ry tulee hakeutumaan konkurssiin. Entiseltä toiminnanjohtajalta tuskin saadaan mitään takaisin.
 
Vuokraisännät myötätuntoisia
 
Salmi kumppaneineen on perustanut uuden yhdistyksen, joka kantaa nimeä Hämeenlinnan Ohjaus- ja toimintatupa eli Ohto ry. Yhdistyksen tavoitteena on järjestää pitkäaikaistyöttömille kuntouttavaa työtoimintaa, virikkeitä ja apua omien voimavarojen löytämiseen. Tällä hetkellä Ohto on pahassa pinteessä.
 
– Ongelman ydin on siinä, että kaupunki kieltäytyy tällä hetkellä kaikesta yhteistyöstä myös uuden yhdistyksen kanssa vedoten siihen, että tilanne on niin monimutkainen, Salmi pahoittelee.
 
– Meiltä on nyt maaliskuun vuokrakin maksamatta, minkä takia tilatkin tyhjennettiin. Vuokraisännät olivat kuitenkin myötätuntoisia ja saimme lisäaikaa. Yritämme saada toiminnan jotenkin pyörimään esimerkiksi lahjoitusvaroilla siihen saakka, kun yhdistys voi hakea uusia avustuksia.
 
14 000 kiloa ruokaa tulossa
 
Uuden yhdistyksen kiireisin ongelma on huolehtia EU-ruokapakettien jakamisesta. 
 
– Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö TVY ry on aloittanut ruoka-avun jakamisen pohjoisessa ja parin kolmen viikon päästä tavaraa ollaan tuomassa Hämeenlinnaan, Salmi sanoo.
 
– Viime vuonna vastaava apu oli 14 000 kiloa ruokaa, joka toimitettiin kahdessa erässä. Tavaraa oli niin paljon, että sillä yksi huone täyttyi lattiasta kattoon ja kävijöitä oli satakunta päivässä.
Ohto aikoo kääntyä yrityselämän puoleen, että ruokajakelu saadaan toteutettua.
 
– Uskomme, että työttömien asia on myös paikallisten yritysten sydäntä lähellä ja pyydämme niiltä avustuksia, että saamme tilavuokrat ja kulut katettua, Salmi sanoo.
 
– Kokonaisuudessaan puhutaan 6000-8000 eurosta, mikä ei Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa pitäisi olla mahdoton juttu saada kerätyksi.
 
Salmi jaksaa uskoa, että tunnelin päässä pilkottaa valoa.
 
– Työttömien ilmaiset vuorot uimahallissa olivat nekin vähän aikaa jäissä, mutta nyt ainakin uimanumeron omistavat saavat harrastustaan jatkaa. Uusia emme saa vielä mukaan ottaa.
 
Ohton toiminnasta ja sen avustamista kiinnostuneille lisätietoja p. 045-4700 2398 tai hohto.ry@gmail.com.
 

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic