Kanta-Häme

Uusi valitus jättää Hätilän koulun yhä kylmilleen ja oppilaat väistöparakkeihin

Pattitilanne Hätilän koulukeskuksessa jatkuu: vanhan koulun purkuluvasta valittaneet valittivat myös uudisrakennusten asemakaavasta.
Taustalla näkyvän, tyhjillään olevan Hämeenlinnan yhteiskoulun rakennuksen purkaminen ja uuden koulun rakentaminen lykkääntyvät edelleen. Vanhan koulun edessä näkyvissä parakeissa koululaiset jatkavat opiskelua vielä vuosia. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan yhteiskoulun (Hyk) vanhaa rakennusta ei päästä vielä ensi vuonnakaan purkamaan eikä uudisrakennuksia tekemään, sillä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen on tällä viikolla jätetty uusi valitus.

Käytännössä valitus merkitsee sitä, että vanha koulurakennus seisoo yhä tyhjänä ja että koululaiset jatkavat vielä vuosia väistöparakeissa.

Arkkitehti Satu Huuhka valitti puolisonsa Petri Haukan kanssa nyt kaupunginvaltuuston 9. syyskuuta hyväksymästä Hätilän koulukeskuksen uudesta asemakaavasta. Myös heidän alkuvuonna tekemänsä valitus Hätilän vanhan koulun purkamisesta on yhä hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Tuore valitus myös panee uuteen mietintään kaupungin ensi vuoden isot kouluinvestoinnit.

Vs. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mika Mäkelä esitti aiemmin syksyllä sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle (sihy), että se olisi asettanut kouluinvestoinnit tärkeysjärjestykseen ja että Hykin uudisrakentaminen olisi ollut ykkössijalla. Toisena olisi ollut Kaurialan koulun uudisrakennus ja kolmantena lyseon korttelin peruskorjaus ja uudisrakennus.

Sihy päätyi esittämään kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle ensi vuoden kouluinvestointeja ”palveluverkkopäätöksen mukaisesti”. Sihy korosti myös, että ”kouluverkkoon investointi on kaupungin kilpailukyvyn, asukasmäärän kasvun ja lapsiperheiden pysymisen kannalta tärkeä prioriteetti”.

Uudet kouluinvestoinnit sisältyvät kaupungin ensi vuoden talousarvioon, jonka valmistelun kuumin vaihe on juuri alkamassa kaupunginhallituksessa.

”Hyk olisi ollut ykköskohde”

Sen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ei äkkiseltään, uudesta valituksesta torstaina Hämeen Sanomilta kuultuaan, osannut vielä sanoa, kuinka valitus investointien valmisteluun konkreettisesti vaikuttaa.

– Hyk olisi kyllä ollut ykköskohde ensi vuonna, sillä sen vaikuttavuus oppilaisiin olisi ollut todella suuri, Rautio sanoo, viitaten Hätilässä jo vuosia seisoneisiin väistötiloihin.

Rakennusvalvonta on päättänyt, että Hykin koulun pihassa koululaisten väistötiloina toimivat parakit tarvitsevat väestönsuojan neljän vuoden päästä.

Kaupunginjohtajan ja -hallituksen esitys ensi vuoden talousarvioksi julkistetaan lokakuun viimeisellä viikolla. Tuolloin selviää sekin, mitä kouluinvestointeja kaupunki ensi vuonna pystyy käynnistämään. Valtuusto päättää budjetista marraskuussa.

Tänä vuonna on jo alkanut Ruununmyllyn koulun uudisrakennuksen teko. Lyseon yläkoulun uusien tilojen teko Verkatehtaalle alkaa myös pian.

Valitus: kaava ei perustu riittävästi selvityksiin

Satu Huuhka kertoi jo kuukausi sitten Hämeen Sanomille harkitsevansa Hykin kaavasta valittamista, eli yllätys ei valitus nyt ollut.

Nyt hän sanoo valituksen ytimen olevan siinä, että vanhan koulun purkamisen mahdollistava kaava ei perustu riittävästi tehtyihin selvityksiin, eikä se ota niiden johtopäätöksiä huomioon.

Kaavassa ei valittajien mukaan myöskään ole yritetty sovittaa yhteen rakennushistoriallisia arvoja ja koulutoimen tarpeita.

– On kestämätöntä, että purkamista perustellaan väitteillä muuntelukelvottomuudesta ja korkeista kustannuksista. Muuntelun mahdollisuuksia ei ole vaivauduttu missään vaiheessa selvittämään. Kustannusarviossa on kyseenalainen lähtöolettama muun muassa epäuskottavan edullisesta uudisrakentamisen neliöhinnasta, Huuhka sanoo.

– Kaupunki vaikuttaa lukittautuneen uudisrakentamiseen jo ennen kaavoituksen käynnistämistä. Kun selvitykset sitten osoittivat rakennuksen korjauskelpoisuuden sekä suuren kaupunkikuvallisen ja rakennushistoriallisen arvon, ei niillä sitten ole ollut mitään merkitystä.

Valittajat pitävät asemakaavaa lainvastaisena myös siksi, ettei vanhan koulun säästävää vaihtoehtoa ole heidän mielestään tarkasteltu ”avoimin mielin ja vakavissaan”.

Hallinto-oikeus pyytää aikanaan kaupungilta vastineen valituksessa esitettyihin väitteisiin.HÄSA

Lue myös: Kaupungilta lausunto hallinto-oikeudelle Hykin purkamisesta

Päivän lehti

19.2.2020