Kanta-Häme

Uusi, valoisa olohuone

Yläkerta on näyttävä. Valoisa! Kivat kattoikkunat.

Näin arvioivat nuoret Jani Hiukkamäki ja Sonja Kaurola kävellessään tiistai-iltapäivänä kauppakeskus Goodmanin sisätiloissa.

Jokainen nuori halusi ikuistaa itsensä ja kaverinsa rakenteilla olevassa kauppakeskuksessa.

Tosin tytöt huomasivat heti, että ”tuossa se sitten tulevaisuudessa on”. Nimittäin H&M. Kuulemma juuri sopivassa paikassa, kauppakeskuksen pohjoispuolella.

Uudenlainen kohtaamispaikka

Hämeenlinnan nuoret ovat tehneet jo vuodesta 2011 yhteistyötä kauppakeskuksen kanssa.

Nuoria on kutsuttu mukaan ideoimaan ja kaupungin osallisuuskoordinaattori Mervi Hiltunen on tutustuttanut nuoria eri rakennusvaiheisiin ja kerännyt toiveita. Tiistain tapaamisessa missiona oli tavata kauppakeskusjohtaja Eeva Jauro ja puhua Goodmanin hengailukulttuurista.

– Monilla nuorilla on huonoja kokemuksia kauppakeskus Linnasta. Siellä vartijat häätävät nuoret helposti pois, jos he hengailevat käytävillä, kertoi Mervi Hiltunen.

Titta Toivanen toivoo Goodmanista uudenlaista kohtaamispaikkaa, missä voi nähdä ihmisiä.

Kauppakeskusjohtaja Eeva Jauro on samaa mieltä. Hänkin toivoo Goodmanista kaupunkilaisten olohuonetta, jossa käyttäydytään niin kuin nyt omassakin olohuoneessa toivoisi ihmisten käyttäytyvän.

Nuoret saivat kuulla, että ulos ja sisälle tulee penkkejä. Tulevaisuus näyttää, kenen penkkejä ne sitten ovat.

– Eiköhän täällä ole tarpeeksi paikkoja ihan kaikille. Kaikki ovat tervetulleita, muotoili Jauro.

Tuleehan mopoautoille parkkipaikat?

Hengailemisesta puhuminen sai kuitenkin jäädä, kun nuoret näkivät kauppakeskuksen pohjapiirustukset, joissa moni liike oli jo omalla paikallaan.

– Muuttaako kebab-pizzeria Kimene tänne?

– Millä perusteella kaupat ovat niillä paikoilla, joilla ne tulevat olemaan?

Yllättäen nuoret kiinnostuivat myös kauppakeskuksen parkkipaikoista. Niitä tulee noin 600 ja paikat ovat kiekkopaikkoja.

– Tuleeko mopoautoille paikkoja?

– Tuleeko sähköautoille paikkoja ja latauspisteitä?

– Tulee, tulee, vastasi rakennuttaja NCC:n projektipäällikkö Sirpa Lamminluoto.

Aikaisemmin NCC:n ja nuorten vaikuttajaryhmien tapaamisissa nuoret ovat toivoneet kauppakeskukseen catwalkia. Sellainen tulee, sillä Goodmanin keskelle rakennetaan esiintymislava.

Eeva Jauro toivoikin nuorilta ideoita, millaisia tapahtumia keskukseen voisi tulevaisuudessa järjestää. Muun muassa teemapäiviä toivottiin. Nuoria kiinnosti myös, voiko kauppakeskuksessa järjestää isoja musiikkitapahtumia, kuten Ideaparkissa on tehty.

Monessa kauppakeskuksen tilaisuudessa mukana ollut Jonni Levaniemi arvioi, että nuoria on kuunneltu suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa hyvin.

– Kauppakeskus suhtautuu nuoriin suopeasti, siihen olen tyytyväinen. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic