Kanta-Häme

Uusi verkostovirasto korvaa avit ja paljon muuta

Maakunta- ja sote-uudistus merkitsee muutoksia myös valtionhallinnon rakenteisiin.

Se tarkoittaa aluehallintovirastojen (avi) lakkauttamista ja uudenlaisen Valtion lupa- ja valvontaviraston perustamista.

Se saa tehtäviä mm. aveilta, elyiltä ja Valviralta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätoimipaikka sijaitsee Hämeenlinnassa. Uusi Valtion lupa- ja valvontavirasto on valtakunnallinen.

Juuri lausuntokierrokselle lähteneen lakiesityksen mukaan virasto toimii ”valtakunnallisesti, mutta alueellisissa toimipaikoissa kaikki maakunnat kattavalla toimipaikkaverkostolla”.

Mitä tämä tarkoittaa rautalangasta väännettynä, johtaja Satu Koskela Etelä-Suomen avista?

– Uuden viraston toimintatapa on verkostomainen, eikä niinkään sidottu paikkaan. Nykytekniikalla voimme työskennellä ympäri maan ja silti hoitaa esimerkiksi palaverit videoyhteyksin.

Mitä tämä merkitsee Hämeenlinnassa työskentelevälle, nykyisen avin henkilöstölle?

– Ainakaan ensivaiheessa toimipaikoissa ei odoteta isoja muutoksia, vaan täällä jatketaan. Ideanahan on se, että paras asiantuntija hoitaa esillä olevan asian, oli hän missä tahansa toimipisteessämme.

Onko lupa- ja valvontavirastolle suunnitteilla pääkonttori johonkin?

– Tällaisessa verkostomaisessa toiminnassa ei oikeastaan ole merkitystä päätoimipaikalla. Sen sijaan sillä on asiakaspalvelun kannalta merkitystä, että meillä on maakunnissa kattava toimipaikkaverkosto.

Valtiovarainministeriö kuvaa Valtion lupa- ja valvontavirastoa kokonaan uudenlaiseksi, ministeriöiden yhteiseksi virastoksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirastossa työskentelee tällä hetkellä 545 henkilöä. Heistä 118:n toimipaikka on Hämeenlinnassa.

Satu Koskela arvioi, että ainakin alkuvaiheessa uuden viraston henkilöstömäärä kasvaa nykyisestä, koska myös tehtävät lisääntyvät. HÄSA

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic