Kanta-Häme

Uusi vuosi, joka ei takuulla unohdu

Kun välke taivaalla himmeni ja ilotulitusraketit hiljenivät, kuului uuden vuoden ensimmäinen täysin palkein kajautettu rääkäisy Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosastolla.

Äänekkäästi tähän maailmaan saapunut, maakunnan ensimmäinen vauva mallia 2017 syntyi sunnuntaina aamuyöstä kello 2.35. Poikavauvan syntymäpainoksi kirjattiin 3180 grammaa ja pituudeksi 47,5 senttimetriä.

– Uusi vuosi ei olisi voinut tätä paremmin alkaa. Tämä vuodenvaihde jää takuulla mieleen, onnelliset vanhemmat Minttu ja Petri Markkanen huokaisivat sunnuntai-iltapäivänä synnytysosaston huoneessa 7.

Pariskunnan uuden vuoden aaton suunnitelmat muuttuivat, kun odotusnimeä ”Olavi” kantanut maha-asukki ilmoitti, että joko olisi aika viedä yhteinen projekti maaliin saakka – tavataan ”synnärillä”.

– Lähdimme kotoa kiireellä. Petri hyppäsi kuskiksi ja minä keskityin vain hengittämiseen auton pomppiessa mukulakivillä, Minttu Markkanen hymyilee.

Tarvittaessa Minttu Markkanen olisi saanut apua työpaikan ratsuväeltään, Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta.

– Työkaverit pelottelivat, että tulevat torvet soiden auttamaan, mikäli tilanne sitä vaatii, hän nauraa.

Synnytysurakka alkoi lauantaina kello 17 ja sujui Markkasten mukaan melko leppoisissa merkeissä.

– Synnytysosastolla tulokas ei sitten kiirehtinyt, tosin laskettu aika oli 12. tammikuuta.

Yö oli muutenkin rauhallinen, ”Olavin” lisäksi osastolla syntyi vain yksi vauva.

Käytävällä kantautuneiden kuulopuheiden mukaan vuoden toinen kantahämäläinen vauva oli nelisen kiloa painanut tyttö.

Ilmoitustaulun mukaan viime vuoden kahden viimeisen viikon aikana Kanta-Hämeeseen syntyi 43 vauvaa, joista 24 oli poikia.

Uudenvuodenpäivänä ”Olavi” kölli raukeana ylpeän isänsä sylissä.

– Tässä ollaan oltu samassa asennossa pian kolme tuntia. Rauhallinen kaveri, jolle uni maittaa, isyyslomalle sunnuntaina jäänyt Petri Markkanen kuvaili kämmenellään olevaa ihmiskääröä.

Minttu Markkasen mukaan rauhallisuus on peritty selkeästi isän puolelta.

Samat ominaisuudet näyttää perineen myös vauvan 2-vuotias isoveli Niilo Markkanen. Hän ei haastattelun aikana turhia hötkyillyt, vaan keskittyi kaikessa rauhassa pillimehun nautiskeluun.

– Synnytyskokemus oli nyt erilainen. Niilo autettiin keisarileikkauksella, ”Olavi” puolestaan syntyi perinteisemmällä tavalla, vanhemmat vertasivat.

Vuoden ensimmäinen kantahämäläinen kotiutunee äitinsä kanssa tiistaina ”Olavin” uuteen kasvualustaan, Hätilään. HäSa

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic