Kanta-Häme

Uusi yhtiö Turengin Wanha Asema tekee pian kaupat Suomen vanhimmasta puisesta asemarakennuksesta

Uusi yhtiö Turengin Wanha Asema tekee pian kaupat Suomen vanhimmasta puisesta asemarakennuksesta.
Turengin Asema -ravintola avattiin perusteellisen restauroinnin jälkeen vuonna 2009. Viime ajat ravintola on ollut kiinni. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Turengin asema saa pian uuden omistajan. Äskettäin Janakkalaan perustettu Turengin Wanha Asema Oy on jo maksanut käsirahan rakennushistoriallisesti arvokkaasta asemarakennuksesta.

Uuden omistajayrityksen taustalla on janakkalalainen kuljetus- ja työmaapalveluyritys Sirén Yhtiöt ja hämeenlinnalaisen asianajajan Pekka Romon yhtiö. Sirénien perheyrityksellä on yli 80 prosentin osuus uudesta yrityksestä.

 

Asematalo on ollut jo pitkään myynnissä noin miljoonan euron velkojen takia. Ulosottovirasto pakkohuutokauppasi sitä kolme eri kertaa – viimeksi tänä syksynä –, mutta tarjoukset jäivät liian mataliksi. Viimeisessä, marraskuussa päättyneessä huutokaupassa korkein tarjous oli 83 000 euroa.

Lue myös:  Turengin asema on entisöity rakkaudella, mutta ulosottovirasto ei ole saanut sitä huutokaupattua

Myös normaalia myyntiä on yritetty.

Kirsti Sirén kertoo, että yrittäjien tavoitteena on saada asemarakennukseen toimintaa mahdollisimman pian.

– Itse emme kuitenkaan lähde pyörittämään ravintolan tai kahvilan toimintaa, vaan olemme jo neuvotelleet yhteistyökumppanin kanssa, Sirén Yhtiöiden hallintopäällikkö Kirsti Sirén kertoo.

Sirén ei tässä vaiheessa halua kertoa, millaista toimintaa taloon on tulossa.

Sirénit eivät olleet vielä pakkohuutokauppojen aikana asiassa aktiivisia, vaan jättivät ensimmäisen tarjouksensa talosta vasta äskettäin.

– Olen itse paikkakuntalainen, ja sikälikin haluan, että hieno rakennus saadaan uudelleen käyttöön, Kirsti Sirén kertoo.

 

Kaupasta on sovittu ulosottoviranomaisen kanssa. Kauppahintaa Sirén ei halua julkistaa.

– Kaupat tehdään 14. joulukuuta mennessä, ja 15.12. julkistamme suunnitelmiamme.

Turengin asematalo oli keskeisessä osassa Hopealahden alueen aloitussuunnitelmaa. Hopealahden asuinalueen ensimmäiseksi rakennushankkeeksi on suunniteltu yhdistettyä hotellia ja asuinkerrostaloa, ja Turengin Asema -ravintolan oli määrä toimia hotellinkin ravintolana.

Kirsti Sirén kertoo, että heidän aikeensa ovat täysin irrallaan Hopealahtea koskevista suunnitelmista.

 

Rakennushistoriallisesti arvokas Turengin asematalo rakennettiin Suomen ensimmäiselle rataosuudelle Helsingin ja Hämeenlinnan välille vuonna 1862. Sen suunnitteli kuuluisan taidemaalarin isä Carl Albert Edelfelt – sama mies, joka suunnitteli myös esimerkiksi Hämeenlinnan, Helsingin ja Tikkurilan ensimmäiset rautatieasemat.

Turengin asemasta tehtiin kaksikerroksinen ja muutenkin komea, koska alun perin kuviteltiin, että Pietarin-rata voisi myöhemmin haarautua Turengista. HÄSA