Kanta-Häme

Uusi ylihammaslääkäri palkataan pian

Hammashuollon johtoon palkataan mahdollisimman pian uusi ylihammaslääkäri. Näin päätettiin Hämeenlinnan kaupungin johdon, Hammaslääkäriliiton ja Hämeenlinnan hammaslääkärien keskustelutilaisuudessa tiistaina.

Kaupunginhallitus käsittelee ylihammaslääkärin palkkaamista kokouksessaan ensi maanantaina.

– Johtavan ylihammaslääkärin vakanssi muutetaan ylihammaslääkäriksi. Tehtävä tulee julkiseen hakuun, kertoi Hämeenlinnan kaupungin henkilöstöjohtaja Raija Hätinen.

Hammaslääkäriliitto sai siis mitä halusi: suun terveydenhuollon toimintaa johtaa jatkossa hammaslääketieteen asiantuntija.

Nykyinen johtamismalli ja toimintatavat ovat ajaneet Hämeenlinnan hammashuollon lähestulkoon kriisiin.

Ylihammaslääkärikin on uupunut

Ristiriitatilanne on raastanut hammaslääkäreiden työssä jaksamista. Osa on väsähtänyt sekavan tilanteen aiheuttamaan kuormitukseen.

– Minäkin olen aivan uupunut eikä hammaslääkäriliiton toimet yhtään helpota tilannetta. Olen ilmoittanut lopettavani ylihammaslääkärin hommat 1.4. alkaen, mutta vasta nyt niitä pikkuhiljaa lopettelen, johtavan ylihammaslääkärin määräaikaista tehtävää hoitanut Pekka Arvio kertoo.

Hän syyttää Hammaslääkäriliittoa välinpitämättömyydestä. Arvion mielestä Hammaslääkäriliiton asettama hakukielto Hämeenlinnan virkoihin kielii siitä, että liitto ei ole aidosti kiinnostunut potilasturvallisuudesta ja hammaslääkärien jaksamisesta.

Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola pitää Arvion väitettä erikoisena.

– Käsittääkseni kaikki muut hammaslääkärit olivat Hammaslääkäriliiton hallituksen hakukieltopäätöksen takana ja pitivät sitä välttämättömänä tukitoimena, jotta suun terveydenhuollon johtamisjärjestelyt saadaan raiteilleen ja päästään panostamaan myös hammaslääkärien työhyvinvointiin.

Eerola muistuttaa, että Hammaslääkäriliitolla ei ole halua eikä tarvetta lähteä työlääseen ja poikkeukselliseen toimenpiteeseen ilman vankkoja perusteita.

Henkilöstöjohtaja Raija Hätinen ei osaa vielä sanoa, mitä tarkalleen ottaen tullaan tekemään, jotta työssä jaksaminen hammashuollossa paranisi.

– Täytyy muistaa, että monia työyhteisön kehittämisprojekteja on jo meneillään.

Tiistain keskustelutilaisuudessa edellytettiin tulevalta ylihammaslääkäriltä erinomaisia henkilöstöjohtamisen taitoja.

Kanavamallista kiistaa

Johtava ylihammaslääkäri Pekka Arvio suomii Hammaslääkäriliittoa myös terveyshyötyajatteluun perustuvan kanavamallin hyljeksimisestä. Arvion mielestä liitto ajaa ennen kaikkea hammaslääkäreiden etua kansanterveyden kustannuksella.

– Ei pidä paikkaansa. Hämeenlinnan kaupunki voi toteuttaa palvelujen järjestämisen haluamallaan tavalla. Paikalliset hammaslääkärit ja heidän tukenaan Hammaslääkäriliitto ovat reagoineet ainoastaan suun terveydenhuollon sisäiseen tilaan ja johtamisjärjestelyihin, vakuuttaa Anja Eerola Hammaslääkäriliitosta. (HäSa)

Menot