Kanta-Häme

Uusi ympäristöministeri tulee Forssasta

Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on Suomen uusi ympäristöministeri.

31-vuotias Grahn-Laasonen on pääministeri Alexander Stubbin (kok.) hallituksen nuorin ministeri. Hän on valtioneuvoston historiassa ensimmäinen 1980-luvulla syntynyt ministeri.

– Olen uudesta tehtävästä innoissani, ja samaan aikaan suhtaudun siihen suurella nöyryydellä ja vakavuudella. Ympäristöministerin salkku on erityisen tärkeä, koska siinä kyse on tulevien sukupolvien asiasta. Ympäristönsuojelu ja vastuullinen, tulevista sukupolvista huolta kantava energia- ja ilmastopolitiikka ovat minulle ja kokoomukselle isoja asioita, Grahn-Laasonen kommentoi.

Kokoomuksen puoluehallitus ja eduskuntaryhmä päättivät valinnasta klo 15 alkaneessa kokouksessaan.

Virallisesti Grahn-Laasonen nimitetään tehtävään perjantaina valtioneuvoston presidentin esittelyssä, jolloin nykyiselle ympäristöministeri Ville Niinistölle (vihr.) myönnetään ero.

Kyllä Natolle, homoliitoille ja ydinvoimalle

Tähän mennessä Grahn-Laasonen on profiloitunut eduskunnassa etenkin sosiaali- ja terveyspuolen asioissa, istuihan hän syyskuun alkuun saakka sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Tällä hetkellä hän on jäsenenä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä varajäsenenä valtiovarainvaliokunnassa.

Yleispoliitikoksi itseään kuvaileva kansanedustaja on kuitenkin ottanut aktiivisesti kantaa moniin kysymyksiin. Hänet tunnetaan muun muassa Naton ja tasa-arvoisen avioliittolain kannattajana.

Edeltäjästään poiketen Grahn-Laasonen kannattaa myös lisäydinvoimaa.

Hän totesi viime viikolla Hämeen Sanomille puoltavansa Fennovoiman luvan täydennystä, jotta Suomi pystyy lisäämään energiantuotannon kotimaisuusastetta ja purkamaan riippuvuutta venäläisestä sähköstä.

– Lisäksi on muistettava suomalainen työllisyys ja ympäristönäkökulmat, Grahn-Laasonen kommentoi.

Grahn-Laasonen kuuluu vesivoimayhtiö Kemijoki oy:n hallintoneuvostoon, josta hän ministerinimityksen myötä aikoo erota. Pari viikkoa sitten hänet nimitettiin myös valtiovarainvaliokunnan maatalous- ja liikennejaostoihin, joista hän nyt ministeriksi noustessaan luopuu muiden valiokuntapaikkojensa ohella.

”Jätevesiasetus maalaisjärjen vastainen”

Uusi ympäristöministeri ryhtyy muiden toimiensa ohella vetämään parlamentaarista työryhmää, joka pyrkii purkamaan turhaa sääntelyä vielä tämän vaalikauden aikana.

Grahn-Laasonen on aiemminkin profiloitunut normien purkajana.

Vuosi sitten hän kokosi kansanedustaja Lasse Männistön (kok.) kanssa 45-kohtaisen listauksen turhista säännöistä, ohjeista ja kielloista, jotka kaksikon mukaan vaatisivat purkamista.

Julkaisussa ehdotettiin muun muassa monista kuntien lakisääteisistä suunnitelmista luopumista, kauppojen aukioloaikojen vapauttamista ja ravintoloiden anniskelusääntöjen löysentämistä.

Ympäristöministeriön toimialaa norminpurkulistalla edusti muun muassa haja-asutusalueiden jätevesiasetus, jota ei kirjoittajien mukaan olisi koskaan pitänyt säätää.

– Maalaisjärjen vastainen jo syntyessään, pamfletissa todetaan.

Siinä suhtaudutaan kriittisesti myös EU:n rikkidirektiiviin, jota Grahn-Laasonen ja Männistö pitivät kalliina päätöksenä. (HäSa)

 

OIKAISU Kokoomuksen ministerivalinnasta kertoneessa torstain 25.9.2014 Hämeen Sanomien etusivun vinkissä kerrottiin virheellisesti, että pääministeri Stubb perusteli Sanni Grahn-Laasosen valintaa ympäristöministeriksi muun muassa sillä, että tämä ”edustaa samaa sukupolvea kuin minä itse”. Stubb kuitenkin sanoi, että ”edustaa eri sukupolvea kuin minä itse”.

 

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic