Kanta-Häme

Uusi yrittäjä mittaa tarpeen

– Puheluita on tullut aika paljonkin, sanoo Matti Hanhivaara.

Hanhivaara on toimitusjohtajana Kattomestarit oy rakennusyhtymässä, jonka aputoiminimi on Aulangontien pienvarastot. Pienvarastot aloitti kymmenisen päivää sitten varastotilan vuokraamisen Keisarin Makasiinissa Aulangontie 1:ssä.

– Isoissa kaupungeissa on isoja toimijoita, kuten Pelikaani ja Cityvarastot, mutta tänne ne eivät ole vielä ehtineet. Hämeenlinnassa ei ole juurikaan tarjolla pienvarastojen vuokraustoimintaa.

Aulangontien pienvarastoilla on tilaa 1 200 neliötä, joista voi vuokrata 5, 10, 20 ja 30 neliön tiloja. Hanhivaara uskoo, että ydinasiakaskunta tulee muodostumaan kaupunkilaisista, jotka tarvitsevat väliaikaista varastotilaa pienempään asuntoon muuttamisen, opiskelemaan tai ulkomaille lähdön takia.

Yrityksellä on avajaistarjous, mutta jatkossa yli viiden neliön varastojen neliöhinta on yhdeksän euroa.

– Halusimme lähteä liikenteeseen inhimillisillä hinnoilla. Että kaikilla, ei vain hyvätuloisilla, olisi mahdollisuus näihin varastoihin.

Hanhivaara uskoo, että Aulangontien Pienvarastot täyttyvät vuoden sisään. Edullisen hinnan lisäksi toimitusjohtaja pitää kilpailuvalttina varastohotellin keskeistä sijaintia, joka lisää myös turvallisuutta.

– Sekin on kiva, että vuokralaiset voivat käydä hakemassa ja tuomassa tavaraa tänne milloin haluavat, ympäri vuorokauden.

Lvi-yrittäjä Antero Lahtinen avasi oman varastohotellinsa Ratasniityssä reilu kolme vuotta sitten. Lahtinen toivoi Kiinteistö oy Hämeen hallien viidensadan neliön tilaan lyhytaikaisia vuokralaisia.

– Sellaisia ei ole ollut oikeastaan yhtään. Tila on ollut pitkäaikaisasiakkaiden, putki- ja sähköurakoitsijoiden, parkettimiesten ja rakennusfirmojen varastona.

Lahtisen analyysin mukaan yksityiset ihmiset eivät ole valmiita maksamaan vuokravarastoinnista kustannuksia vastaavaa hintaa, ja tilojen pilkkominen kovin pieniin osiin tekee toimimisesta hankalaa.

– Ei tämä hääppöinen bisnes ole, mutta pitää yrittää vain sinnitellä. Nykyään ei kannata mitään myydä, kun mistään ei saa mitään hintaa, sanoo Lahtinen.

Kimmo Tamminen on pyörittänyt parin vuoden ajan kaverinsa kanssa yritystä Kiinteistö oy Hämeen vuokratilat. Yrityksellä on kylmiä ja lämpimiä, isoja ja pieniä tiloja muutamien kilometrin säteellä Hämeenlinnan keskustasta yhteensä noin 10 000 neliötä.

Asiakaskunta on kirjavaa, yksityisistä ihmisistä kansainvälisiin yrityksiin. Tilat, joiden neliöhinta vaihtelee kahdesta yli kymmeneen euroon, ovat lähes täynnä.

–Meillä on sillä lailla hyvä tilanne, että kaikki kiinteistöt ovat vanhoja, ja sen myötä vuokrataso on aina vähän edullisempi.

Tammisen käsityksen mukaan pienille tiloille tuntuu olevan eniten kysyntää, mutta asiakkaat vaihtavat nopeasti varastohotellia, jos hinta ei ole oikea.

– En tiedä, pääseekö tässä kukaan rikastumaan, mutta mieleistä hommaa omalla tavallaan, sanoo Tamminen.

Kun Matti Arponen aloitti varastotilojen vuokrausbisneksessä, hänellä oli 2 000 neliötä Kantolassa. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, M3 logistiikka oy sijaitsee Polarpakintiellä ja vuokraneliöitä on yli 10 000.

– Välillä on ollut huonoa, mutta toisaalta olemme edenneetkin ihan mukavasti, sanoo perheyrityksen toimitusjohtaja.

M3 logistiikalla on asiakkaina pelkästään maahantuontiyrityksiä. Pisimmät asiakassuhteet ovat kestäneet lähes yhdeksän vuotta, melkein kaikki yli viisi.

– Palvelu ja luotettavuus pitävät asiakkaat tyytyväisinä.

Arposen mukaan Hämeenlinnan alueella kilpailu ei ole erityisen kovaa ja asiakaskunta, josta kilpailla on pieni. Erityisen toiveikkaasti hän ei tulevaisuuteen suhtaudu.

– Samalla tavalla tämä ala on suhdanteiden riepoteltavana kuin muutkin, sanoo Arponen. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic