fbpx
Kanta-Häme

Uusi yritys, sama esitys

Torstaina Hämeenlinnan ikäihmisten lautakunta saa eteensä tismalleen samanlaisen pykälän kuin minkä se päätti viime viikolla äänestyksen jälkeen jättää pöydälle.

Pöydälle jättämistä esittänyt Tiina Mustiala (vas.) ihmettelee kiirettä, jolla asiasta olisi pitänyt päättää. Hän kokee joutuneensa painostetuksi, vaatiessaan lisäselvityksiä sekä esittäessään asian jättämistä pöydälle. Painostetuksi koki tulleensa myös Mustialan ehdotusta kannattanut Marko Palm (ps).

Lisäksi kaksikko kummastelee tilaajapäällikön ehdotukseen sisältyvää kohtaa, jonka mukaan säännöllisen kotihoidon asiakkaiden tunteihin lisätään kolme tuntia kuukaudessa lääkehoitoon kuluvaa aikaa. Molemmat olisivat kaivanneet lisää aikaa ja tietoa päätöksen tueksi.

Lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki (kok.) ei koe, että kokouksessa olisi painostettu ketään tekemään päätöstä.

– Meidän pitäisi toimeenpanna ministeriön ohjeistus mahdollisimman nopeasti. Virkamiehet tietysti viestittivät, että asia pitäisi saada päätetyksi mahdollisimman nopeasti. Mutta ei siinä ketään painostettu, enkä myöskään koe itse ketään painostaneeni.

Savijoki sanoo itselleen jääneen epäselväksi, mihin kohtaan asian pöydälle jättämistä kannattaneet halusivat saada asiassa lisävalaistusta.

– Vastustettiinko siinä itse koneellista lääkejakelua vai sitä, että lääkejakelu otetaan kotihoidon tuntimäärissä huomioon, hän sanoo.

Kolme tuntia kuukaudessa liian paljon

Kaupungin ikäihmisten hoito ja hoiva on arvioinut, että yhden asiakkaan lääkkeiden jakamiseen, reseptiliikenteen hoitamiseen ja apteekkikäynteihin kuluu keskimäärin kolme tuntia kuukaudessa.

– Olen oman työni kautta jakanut lääkkeitä ja suunnilleen tiedän, mitä yhden ihmisen lääkedosetin täyttö vie aikaa. Kolme tuntia on kohtuuton aika, kritisoi Palm.

Palm työskentelee tällä hetkellä A-klinikkasäätiön palveluksessa, missä hän kertoo täyttävänsä asiakkaiden lääkedosetteja. Lääkkeiden annostelusta on kokemusta myös aikana, jona Palm teki lastensuojelutyötä. Oman työnsä perusteella Palm kokee, että tunti kuukaudessa riittäisi lääkkeiden jakamisesta aiheutuvaan työhön.

– Oikeusasiamiehen päätös ei saa millään tavalla aiheuttaa lisäkustannuksia asiakkaalle, katsoo puolestaan Mustiala.

Savijoki harmittelee, ettei kokouksessa tehty pykälään muutosesitystä.

Uusi ohjeistus jo annettu?

Eniten Mustialaa ja Palmia harmittaa se, että heidän mukaansa osa hoitajista oli saanut annosjakelua koskevan uuden ohjeistuksen jo ennen kuin lautakunta oli ehtinyt kokoontua saati päättää asiasta.

– Kyllä se herätti aika suurta kummastusta. Tuli sellainen olo kuin olisi ollut kumileimasin. Miksi mennä iklan tai minkään muunkaan lautakunnan kokoukseen, jos virkamiehet pystyvät tekemään päätökset ennalta, Palm sanoo.

Mustiala puolestaan katsoo moisen toiminnan kyseenalaistavan koko lautakunnan toiminnan.

Kaija-Leena Savijoen tietoon ei ole tullut, että annosjakelusta olisi annettu hoitajille ohjeistusta ennen lautakunnan kokousta.

– Apteekkien kanssa asiasta on toki neuvoteltu ja käytännön asioistakin on pitänyt sopia. Tietääkseni mitään ei kuitenkaan ole toimeenpantu, Savijoki sanoo. (HäSa)

 

 

 

 

Menot