Kanta-Häme

Uusi yritysalue Etelä-Janakkalaan

Janakkala on lähdössä kaavoittamaan aivan kunnan eteläkärjessä sijaitsevaa noin 50 hehtaarin aluetta. Vanhan ja nykyisen 3-tien välissä sijaitsevat maat on tarkoitus kaavoittaa yritysalueeksi.

Erityistä ja historiallistakin tässä on se, että kunta kaavoittaa maat, vaikka ne ovat yksityisessä omistuksessa. Elinvoimapäällikkö Ismo Holstilan mukaan Janakkala ei ole näin tehnyt aikaisemmin tässä mittakaavassa.

– Tämä on kunnan nykyisen strategian mukaista, Holstila sanoo.

VALTUUSTO HYVÄKSYI uuden kuntastrategian maaliskuussa. Strategia sisältää muun muassa kunnan kärkihankkeet, ja yksi niistä oli yksityisten alueiden kaavoitus elinkeinoalueiksi.

Kyseisellä alueella on useita maanomistajia. Niistä kaksi eli H.G. Paloheimo oy ja riihimäkeläinen kuljetusalan yritys Okline oy ovat tehneet kunnalle esityksen maittensa kaavoituksesta.

Muita maanomistajia on Holstilan mukaan noin viisi.

– Kunta on aloittanut neuvottelut heidän kanssaan, mutta kaikkien kanssa ei ole vielä neuvoteltu. Kukaan ei ole tähän mennessä vastustanut kaavoittamista, Holstila kertoo.

Holstila korostaa, että tällaisissa tapauksissa kaavoitus tuo maanomistajille huomattavaakin hyötyä, ja siksi kunnan tulee tehdä maanomistajien kanssa maankäyttösopimus. Kunnanvaltuusto hyväksyy tällaisen sopimuksen samassa yhteydessä kuin kaavankin.

Maankäyttösopimus määrää, miten maanomistaja osallistuu kaavan toteuttamiskustannuksiin eli esimerkiksi teiden ja vesihuoltoverkoston rakentamiseen.

Holstilan mukaan tällainen toimintatapa säästää aikaa. Kunnan ei tarvitse itse ostaa maata eikä rahoittaa täysimääräisesti kunnallistekniikan rakentamista. Kunta hyötyy myös, jos alueelle saadaan uusia yrityksiä ja työpaikkoja.

MITENKÄÄN AINUTLAATUISIA kaavoittamissopimukset eivät kunnissa ole.

– Esimerkiksi Hämeenlinnassa Moreenin alue on pitkälti kaavoitettu maankäyttösopimuksin, Holstila huomauttaa.

Kaavoitusesityksen tehneet yritykset ovat liikkeellä erilaisista lähtökohdista. Paloheimo on sijoittajayhtiö, jonka tarkoitus on myydä kaavoitettu maa eteenpäin. Okline aikoo rakentaa omistamalleen alueelle omaa toimitilaa.

ASEMAKAAVA-ALUEELLA on hyvin vähän asutusta, vain kaksi tai kolme taloa. Yritystoimintaakin on vain vähän.

– Ilotulitevarasto siellä on, ja se voi meidän puolestamme jäädä, mikäli naapuruussuhteet sen sallivat. Asia tutkitaan kaavoituksen yhteydessä.

Kunnon liittymiä alueelle ei nykyään ole, koska suurin osa alueesta on metsää ja peltoa. Pääliittymä tullee 130-tielle.

Tavoitteena on, että asemakaava valmistuisi ensi vuonna.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic