Kanta-Häme Janakkala

Katurakentamisen on alettava Hopealahdessa ensi viikolla – Sitten voi hakea lupia hotellia ja asuintaloja varten

Turengin asemanseudun katurakentamisen pitäisi alkaa viimeistään 13. maaliskuuta eli ensi viikon perjantaina.

Janakkalan kunta on esittämässä muitakin tarkennuksia kunnan ja Turenki Resorts oy:n väliseen sopimukseen. Sopimuskumppani Turenki Resorts ei ole tähän mennessä pystynyt noudattamaan aiempien sopimusten aikatauluja.

Tässä vaiheessa on kyse vt. kunnanjohtajan esityksestä. Kunnanhallitus käsittelee asiaa maanantaina 2. maaliskuuta.

Hotellin rakennuslupaa voi pian hakea

Asianajaja Pekka Romo on tietoinen sopimukseen esitetyistä muutoksista. Romo on yksi Turenki Resorts oy:n omistajista. Hän ja hänen tyttärensä Erika Romo suunnittelevat hotellin rakentamista Turengin aseman viereen.

– Sopimuksen muutoksista on neuvoteltu kanssamme. Oleellinen muutos on se, että rakennuslupien hakeminen tulee mahdolliseksi heti, kun katurakentaminen aloitetaan, Pekka Romo sanoo.

Aiemmassa sopimuksessa oli ehtona, että kiinteistöjen rakentamiseen ei saa ryhtyä, ennen kuin kadut on rakennettu. Tämä ehto aiotaan nyt poistaa sopimuksesta.

Tämä ehto häiritsi esimerkiksi EU-rahoituksen hankkimista hotellihankkeelle, sillä tukea ei voi hakea ilman rakennuslupaa.

Turenki Resorts osti kunnalta Hopealahdesta maa-alueen kesällä 2016, ja samalla tehtiin kaavoitussopimus Kiramontien ja Edelfeltintien rakentamisesta. Asemakaavasta oli tehty päätös loppuvuodesta 2015.

Turenki Resorts suunnitteli pohjoispuoliselle tontin osalle hotelli-kerrostalokokonaisuutta ja eteläpuoliselle alueelle pientaloja. Myöhemmin eteläpuolinen osa myytiin arkkitehti Petri Ilmariselle ja yrittäjä Ari Laivolalle.

Asuntojen markkinointi voi alkaa piankin

Petri Ilmarinen kertoo, että molempien kohteiden rakennuslupahakemukset lähtevät kunnan käsiteltäväksi mahdollisimman pian. Eteläisen kohteen rakentaminen kuitenkin saadaan alkuun nopeammin, koska hotellirakentamisen rahoituksen järjestämiseen vaaditaan aikaa.

Ilmarinen uskoo, että myös pientaloasuntojen ennakkomarkkinointi saadaan pian uudestaan vauhtiin.

– Aluetta markkinoitiin jo siinä vaiheessa, kun Turenki Resorts oli omistajana, ja se herätti kiinnostusta ja alustavia varauksia, Ilmarinen muistuttaa.

Tontin eteläosaan on tulossa viisi kaksikerroksista asuinrakennusta, joihin voi tehdä – kysynnän mukaan – erikokoisia asuntoja. Pienimmät olisivat noin 33-neliöisiä, suurimmat käsittäisivät koko rakennuksen eli 134 neliötä. HäSa

Lue lisää: Turengin hotellihanke on kiinni rahoituksesta – Hopealahteen yritetään saada myös EU-tukea (12.10.2019)

Täsmennyksiä ehdotetaan

Nykyistä sopimusta Janakkalan kunnan ja Turenki Resorts oy:n välillä halutaan täsmentää seuraavasti:

Kiramontien rakentaminen aloitettava 13.3. mennessä ja oltava valmis 14.5. mennessä (asvaltoinnin osalta 30.5.2021).

Edelfeltintien rakentaminen aloitettava 2.5. mennessä ja oltava valmis vuoden 2020 loppuun mennessä (asvaltoinnin osalta 30.5.2021 mennessä).

Myös katurakentamisen vakuusmaksuille asetetaan määräajat.

Kiinteistöjä koskevat rakennusluvat voi hakea heti, kun Kiramontien rakentaminen on aloitettu.

Mikäli alueen kiinteistöosakeyhtiöt eivät sitoudu annettuihin määräaikoihin, yhtiöiden maa-alue palautuu vastikkeetta takaisin kunnalle kesäkuun lopussa 2021.

Päivän lehti

14.7.2020