Kanta-Häme

Uusia maakuntia rakennetaan jo

Kanta- ja Päijät-Hämeet käynnistävät yhdessä Hämeen ely-keskuksen kanssa maakuntauudistuksen valmistelun.

Taustalla on se, että Hämeen ely-keskus toimii nyt molempien maakuntien alueella. Sen tehtävät siirtyvät uusille maakuntahallinnoille, jotka aloittavat vuonna 2019.

Maakuntajohtaja Timo Reina korostaa, että molemmat maakunnat valmistelevat itsenäisesti tulevaa maakuntahallintoaan.

Tarkoituksena on, että molempiin maakuntiin nimetään oma työryhmänsä, jonka tehtävinä ovat ensivaiheessa mm. tietojenvaihto, valmistelutoimien koordinointi eri organisaatioissa, viestintä ja taustaselvitysten laatiminen.

Valmistelussa yhteistyötä tehdään paitsi maakuntien kesken myös mm. valtion, kuntien ja aluehallintoviraston kanssa.

Maakuntahallitukset käynnistävät suunnittelun toukokuussa. Pohjana ovat hallituksen huhtikuun alussa tekemät linjaukset maakuntien tehtävistä.

Näiden linjausten mukaan maakuntahallinto järjestyy nykyisten 18 maakunnan pohjalta. Kunnilta niiden järjestettäviksi siirtyvät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kanta-Hämeessä sote-uudistusta on valmisteltu jo jonkin aikaa. Tämä työ sovitetaan yhteen maakuntien valmistelun kanssa.

Hallituksen linjaus on myös, että maakunnat tekevät sopimukset viiden yhteistyöalueen kanssa. Nämä yhteistyöalueet pohjautuvat yliopistollisten sairaaloiden, ns. erityisvastuualueisiin (erva).

Käytännössä tämä merkitsee, että Kanta-Häme tekee yhteistyötä Tampereen suuntaan Taysin alueen kanssa.

– Kyllä se on luonnollinen suunta Kanta-Hämeelle. Sen sijaa Päijät-Häme saattaa olla ainoa maakunta, joka joutuu pohtimaan yhteistyösuuntaa, Reina arvioi.

Tällä hetkellä Päijät-Häme kuuluu Taysin ervaan, mutta maakunta on tuntenut vetoa myös Uudenmaan eli Hyksin ervan suuntaan. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic