fbpx
Kanta-Häme

Uusia työkaluja rauhanrakentamiseen

Kolmen kuukauden rautaisannos rauhanedistämisen keinoja on vielä hieman jäsentelemättömänä massana Päivi Nikanderin aivojen sopukoissa.

Hektinen Bangkok jäi taakse viime viikolla ja keväinen Hämeenlinna on ollut hyvä paikka sulatella rotarystipendiaattina ammennettuja uusia ajatuksia.

– Oli tyydyttävää nähdä, että koulutuksessa esiteltiin tuttujakin rauhan rakentamisen työkaluja, joita käytetään jo nyt kentällä. Olemme siis oikeilla jäljillä, toteaa rotaryjärjestön kansainväliseen ratkaisu- ja rauhankoulutukseen thaimaalaisessa Chulalongkornin yliopistossa osallistunut Nikander.

Hänen mielestään oli esimerkiksi mielenkiintoista nähdä ja kuulla, miten taiteen ja teatterin keinoja voidaan käyttää yhteiskunnallisen luottamuksen rakentamiseen sekä tutustua tiedotusvälineiden rooliin rauhantyössä ja sotapropagandassa.

Palatessaan piakkoin leipätyönsä ääreen Kosovoon hän pääsee hyödyntämään uusia oppeja.

– Varmasti koulutus on antanut uusia työkaluja työhöni. Vuoden kuluttua pystyisin paremmin kertomaan, mitä kaikkea, hän arvelee.

Nikander auttaa nykyisessä työssään Kosovon hallitusta toteuttamaan vuoden 2007 rauhansopimuksen ehtoja. Olennainen osa työstä liittyy paikallishallinnon kehittämiseen, ja siihen liittyen luottamuksen rakentamiseen eri osapuolien välillä.

Harva löytänyt koulutuksen

Bangkokissa käytiin läpi konfliktien synty- ja etenemismekanismeja sekä erilaisia rauhan rakentamisen tekniikoita.

Värikkään kansainvälinen kurssi pääsi myös tutustumaan esimerkiksi Thaimaan ja Burman rajalla vuosikymmeniä jatkuneeseen pakolaiskriisiin ja sen lieveilmiöihin sekä Nepalin maoistien ja hallituksen välisen rauhansopimuksen toteuttamiseen.

Kansainvälisellä rotaryjärjestöllä on konfliktien ratkaisuun ja rauhan rakentamiseen liittyvää koulutusta seitsemässä yliopistossa ympäri maailmaa. Tarjolla on sekä kolmevuotisia yliopistotutkintoon tähtääviä opintoja että jo rauhanedistämistyössä kouliutuneille tarkoitettua lisäkoulutusta.

– Itse olin käsittääkseni ensimmäinen suomalainen tässä ohjelmassa. Pidemmässä koulutusohjelmassa on ollut aiemmin kaksi suomalaista, Nikander kertoo.

Hän kannustaakin muita suomalaisia ja pohjoismaalaisia hakemaan koulutukseen.

– Eivät nämä kurssit kouluta pelkästään maailmanrauhan ratkaisemiseen, vaan antaa eväitä myös arkisempien erimielisyyksien sovitteluun. Kurssilla on muun muassa erilaisten kansalaisjärjestöjen edustajia, poliiseja ja ympäristökriisien parissa työskenteleviä.

Kansainväliset tehtävät kiehtovat

Heti Bangkokista palattuaan Päivi Nikander kävi kertomassa matkan annista Vanajaveden Rotaryklubissa, jonka esittämänä Peace Fellow -stipendiaattina hän oli matkassa.

Koulutuksen ja Thaimaassa oleskelun kustannuksista vastasi kansainvälinen rotaryjärjestö. Nikanderille reissusta ei syntynyt muita kustannuksia kuin virkavapausajalta saamatta jäänyt palkka.

Yhteys paikalliseen rotaryklubiin on jo lukioaikaisen vaihto-oppilasvuoden peruja. Lähes 30 vuotta myöhemmin ennestään tuttuun klubiin oli helppo ottaa yhteyttä, kun Nikander kiinnostui internetistä löytämästään koulutusmahdollisuudesta.

Kosovossa Nikanderin työt jatkuvat niin pitkään kuin kansainvälinen yhteisö katsoo projektin jatkamisen tarpeelliseksi.

– Sitten katsotaan mitä seuraavaksi tehdään.

Todennäköisesti katse suuntautuu seuraavaksikin jonnekin ulkomaille. Esimerkiksi Aasia voisi koulutuksen jälkeen olla kiinnostava suunta.

– Meillä suomalaisilla ja eurooppalaisilla olisi paljon tietoa ja taitoa hyödynnettäväksi Aasian potentiaalisilla kriisialueilla. (HäSa)

Menot