Joulukuinen notkahdus jäänee väliaikaiseksi autokaupassa. Kuva: Pekka Rautiainen
Kanta-Häme Forssa

Uusien autojen myynti notkahti lähes neljänneksen joulukuussa – Pääsyynä veromuutokset: Myyntipaine kasautunut alkuvuoteen

Joulukuussa 2018 rekisteröitiin uusia henkilöautoja 6 159 kappaletta, mikä on 23,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Henkilöautoista 27,6 prosenttia oli dieselkäyttöisiä. Luvut selviävät Tilastokeskuksen tilastoista.

– Notkahdus liittyy autoveroon, jota laskettiin vuoden vaihteessa. Meidänkin asiakkaistamme osa siirsi rekisteröinnin joulukuulta tammikuulle, myyntipäällikkö Mikko Santanen Delta-Autosta kertoo. Santasen vastuualueina ovat Hämeenlinnan ohella Lahti ja Kotka.

Tammikuun myynti on ollut suotuisaa.

– Odotukset ovat hyvät ja uskomme, että patoutunutta kysyntää purkautuu. Taloudellisen tilanteen kehittyminen vaikuttaa toki pitkällä tähtäimellä, Santanen toteaa.

Kynnys ostaa diesel-auto kohosi

Viime vuoden lopulla tapahtui suuri muutos myös tankkauspaikoilla. Dieselin hinta nousi ja on nyt samalla tasolla 95:n kanssa.

Hintaeron tasoittuminen on vaikuttanut lähinnä pienten dieselautojen myyntiin.

– Pienten dieseleiden myynti on laskenut selvästi, mutta isommat, varsinkin neliveto-dieselit, vetävät entiseen malliin, Santanen tiivistää.

Pikkudieseleiden houkuttelevuutta laskee se, että myös pienet bensa-autot ovat vähäruokaisia. Suuremman kokoluokan autoissa diesel tulee edelleen huokeammaksi varsinkin jos ajaa paljon.

– Isompien dieseleiden vääntöominaisuudet ovat lisäksi selvästi paremmat kuin bensamoottoreilla, Santanen kertoo.

Ensirekisteröinnit laskivat kauttaaltaan

Ensirekisteröintien lasku koski ajoneuvoja kauttaaltaan. Joulukuussa rekisteröitiin 10 735 uutta ajoneuvoa, joista autoja oli 7 607. Ensirekisteröinnit laskivat 29,5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Tiedot perustuvat Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) ajoneuvoliikennerekisteriin ja ne on tuottanut Tilastokeskus. HäSa