Kanta-Häme

Uusien ruokien pelko voi lisätä elintapasairauksien riskiä, kertoo tutkimus

Uusien ruokien pelko on syömiskäyttäytymisen piirre, jossa ihminen kieltäytyy maistamasta ja syömästä itselleen ennestään tuntemattomia ruoka-aineita tai ruokia. Kuva: Sanna Heinonen
Uusien ruokien pelko on syömiskäyttäytymisen piirre, jossa ihminen kieltäytyy maistamasta ja syömästä itselleen ennestään tuntemattomia ruoka-aineita tai ruokia. Kuva: Sanna Heinonen

Uusien ruokien pelko voi heikentää ruokavalion laatua ja lisätä riskiä sairastua niin sanottuihin elintapasairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen.

Tulokset selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Helsingin yliopiston ja virolaisen Tarton yliopiston tutkimuksesta.

Uusien ruokien pelko on syömiskäyttäytymisen piirre, jossa ihminen kieltäytyy maistamasta ja syömästä itselleen ennestään tuntemattomia ruoka-aineita tai ruokia.

Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia vaikutuksia syömiskäyttäytymisellä on ruokavalion laatuun ja sairauksiin, jotka usein liittyvät elintapoihin.

Tutkimuksessa seurattiin 25–74-vuotiaita henkilöitä seitsemän vuoden aikana suomalaisissa Finriski- ja Dilgom-väestöaineistoissa sekä virolaisessa biopankkikohortissa.