Kanta-Häme

Uusien yritysten määrä notkahti Kanta-Hämeessä – Yrittäjien toimitusjohtaja ei huolissaan

Juha Haukka ei ole huolissaan Kuva: Seppo Pessinen

Uusia yrityksiä merkittiin kaupparekisteriin viime vuonna lähes 36 000. Määrä on suurin viiteen vuoteen ja 1 720 yritystä enemmän kuin vuonna 2017.

Kanta-Hämeeseen positiivinen vire ei yltänyt: uusien yritysten määrä laski 894:stä 840:een. Laskua kirjattiin Kanta-Hämeen ohella viidessä muussa maakunnassa.

Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka ei ole huolissaan muutoksesta.

– Meillä on takana useita kasvun vuosia, ja olemme pärjänneet hyvin valtakunnallisissa vertailuissa. Viime vuoden muutos on pieni, ja näen sen johtuvan osittain siitä, että yleiset trendit saapuvat hieman myöhässä Kanta-Hämeeseen. Aiempi lasku valtakunnan luvuissa näkyy meillä vasta nyt, Haukka analysoi.

840 uutta yritystä edustaa lähes kymmentä prosenttia maakunnan yritysten kokonaismäärästä.

Luvut perustuvat Patentti- ja rekisterihallituksen tilastoihin.

Kanta-Hämeen lievä taantuma syntyi lähes kokonaisuudessaan Hämeenlinnan seudun luvuista: Forssan seudulla kyettiin lievään kasvuun, Riihimäen seudulla pysyttiin lähes edellisvuoden tasolla.

Suhteellisesti suurin muutos tapahtui Hattulassa, missä pudottiin 68:sta 32:een.

Hämeenlinnaan perustettiin viime vuonna 360 yritystä eli 38 vähemmän kuin edellisvuonna.

Yritysten kokonaismäärä Hämeenlinnassa kohosi tästä huolimatta yhdeksällä. Nettokasvuun ylsi maakunnan muista kunnista ainoastaan Jokioinen.

– Yleistä laskua selittää osin se, että Patentti- ja rekisterihallitus siivosi tilastoista yrityksiä, jotka eivät ole enää aktiivisia, Haukka kertoo. HäSa