Kanta-Häme

Uusiin teräväpiirtolähetyksiin pitkä siirtymäaika

Uuteen lähetystekniikkaan perustuvat teräväpiirtolähetykset otetaan käyttöön television antenniverkossa 2010-luvun lopulla. Samalla alkaa aina vuoteen 2026 asti jatkuva siirtymäaika, jonka aikana suosituimpia ilmaiskanavia voi katsoa myös nykyisillä vastaanottimilla.

Liikenne- ja viestintäministeriö ja televisioyhtiöt yrittävät välttää uuteen teräväpiirtotekniikkaan siirtymisessä samanlaisen sekasotkun, joka ärsytti kuluttajia televisiolähetysten digitalisoinnin yhteydessä kymmenen vuotta sitten.

–  On kuluttajan kannalta erittäin tärkeää, että uuteen lähetystekniikkaan siirrytään hallitusti, sanoo viestintäministeri Pia Viitanen (sd.).

Hänen mukaansa olennaista on se, ettei kyse ole pakkosiirtymästä, vaan televisiota voi katsella nykylaitteilla vielä erittäin pitkän ajan.

Nykyisten vastaanottimien pitäisikin toimia jopa vuoteen 2026 saakka.

Rinnakkaislähetyksiä vanhoille laitteille

Vuosina 2017-2026 tv-kanavat siirtyvät vähitellen teräväpiirtolähetyksiin. Uuden tekniikan käyttöönotto alkaa maksukanavilta.

Viimeisinä uuteen tekniikkaan siirtyvät muun muassa Yleisradion, MTV3:n ja Nelosen kanavat. Niiden ohjelmia lähetetään samanaikaisesti rinnakkaislähetyksenä myös vanhoilla laitteilla toimivalla tekniikalla.

Vasta kun rinnakkaislähetykset lakkaavat, on edessä uuden teräväpiirtotelevision hankkiminen.

Ministeriö varaa kuitenkin mahdollisuuden aikataulun kiristämiseen, jos uudet vastaanottimet yleistyvät odotettua nopeammin.

Antennit uusiksi taloyhtiöissä

Taloyhtiöille lähetystekniikan vaihtuminen edellyttää muutosten tekemistä yhteisantennijärjestelmiin.

Muutos koskee vain UHF-taajuuksilla toimivaa television antenniverkkoa, jossa otetaan käyttöön uusi DVB-T2-tekniikka.

Kaapelitelevision, satelliittitelevision ja internetin kautta vastaanotettaviin lähetyksiin ei tule muutoksia.

Televisio-operaattori DNA lähettää jo nykyisin teräväpiirto-ohjelmia DVB-T2-tekniikalla antenniverkon VHF-taajuuksilla.

Lisää uusia televisiokanavia

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan uusi tekniikka lisää televisiokanavien määrää ja teräväpiirtolähetysten tarjontaa. Ministeriö on suunnitellut aikataulun yhdessä televisioyhtiöiden kanssa.

Viitanen pitää hyvänä, että alan toimijat ovat pystyneet sopimaan yhteisymmärryksessä markkinoiden ja kuluttajien kannalta suurista kehityslinjoista.

– Median murroksessa tämän kaltaisella yksituumaisuudella on suuri merkitys, Viitanen sanoo. (STT-HäSa)

 

 

DVB-T2

Antenniverkon tv-kanavat aloittavat teräväpiirtolähetykset DVB-T2 -lähetystekniikalla.

Uusi DVB-T2 -tekniikka on jo käytössä joillain maksu- ja teräväpiirtokanavilla. Valtaosa uusista televisioista tukee sitä.

Maksukanavat siirtyvät ensimmäisinä kokonaan DVB-T2 -lähetyksiin.

Vanhaa DVB-T -tekniikkaa käytetään vuoteen 2026 asti suosituimmilla ilmaiskanavilla.Yleisradion, MTV3:n ja Nelosen lähetyksiä voi seurata nykyisillä laitteilla vuoteen 2026 asti.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic