Kanta-Häme

Uusin tekniikka ei syrjäytä tornia paloasemalta

Kuukauden kuluttua Riihimäen paloasema muuttaa uuteen rakennukseen sairaalan naapuriin. Talo pihalla seisovine harjoitustorneineen näyttää jo odottavan valmiina paloautoja ja ambulansseja.

– Kun hälytysjärjestelmä kuulutuslaitteistoineen saadaan kuntoon, päästään muuttamaan. Kalustuskin on vielä kesken, mutta avajaisiin mennessä talo on valmis, kertoo palopäällikkö Mika Kivipato.

Riihimäen palolaitokselle saadaan muuton yhteydessä myös uusi säiliöauto ja kemikalioiden torjunta-auto sekä Forssasta siirtyvä nostolava-auto. Miehistön määrä ei kasva, joten nostolavaa ei päästä pitämään ympäri vuorokauden päivystysvalmiudessa.

Tekniikka lisää työturvallisuutta

Seitsemän miljoonan euron hintainen paloasema on täynnä uusinta tekniikkaa ja toimintatapoja. Ahtaudesta ja kosteusongelmista eroon pääsevä pelastuslaitoksen miehistö pääsee puhtaaseen työympäristöön.

– Palopaikalla noen ja vaarallisten palamisyhdisteiden likaamat vaatteet siirretään palopaikalta saapuvista autoista suoraan erilliseen pesuhuoneeseen, jossa niille on oma pesukone. Muut puvut ja miehistön liinavaatteet pestään eri koneessa ja huoneessa, kertoo tekninen päällikkö Tuomo Virkkala.

Autohalliin on asennettu myös letkujärjestelmä, joka kytketään paloautojen ja ambulanssien pakoputkiin. Pakokaasut eivät enää pääse pilaamaan hallin hengitysilmaa.

Nokisten vaatteiden pesu ja pakokaasujen poisto ovat uutuuksia, joita ei vielä ole kovin monella paloasemalla.

Uudella paloasemalla päästään pesemään kaikki autot sisätiloissa. Myös autojen pienet huolto- ja korjaustöitä varten on oma tila.

– Letkuja ei enää kuivatella tornissa, vaan niille tulee oma letkunpesukone, joka pesee, koeponnistaa ja kuivaa, Tuomo Virkkala kertoo.

Sähkökatkotilanteet turvaava varavoimala samoin kuin torjunta-aineet on sijoitettu rakennuksen ulkopuolelle.

Omaa rauhaa yöaikaan

Uudessa rakennuksessa miehistölle on rauhalliset makuuhuoneet, joita kutakin käyttää neljä tai viisi miestä vuorotellen. Sängyn ja kirjoituspöydän lisäksi jokaisella on huoneessa vuodevaatteille oma kaappi.

Yhteisessä oleskelutilassa riittää väljyyttä, ja kesällä aikaa voi viettää myös terassilla.Keittiössä mahtuu useampi valmistamaan ruokaa.

– 24 tunnin päivystysvuorossa yksi ateria ei riitä. Miesten on päästävä laittamaan illalla ruokaa, samoin kuin pyhinä ja juhlapyhinä, Tuomo Virkkala sanoo.

Miehistölle on myös saunat, suihkut, pukutilat ja tilava kuntosali, jonka laitteista suuri osa on uusia. Ambulanssien ensihoitohenkilöstöstä osa on naisia, joten heille on omat saunat ja pesutilat.

Miehistön tilat sijaitsevat toisessa kerroksessa, josta hälytykseen juostaan portaita tai liu’utaan tankoa pitkin autohalliin.

– Tanko ei olisi enää välttämätön, mutta se pitää perinteitä yllä, Mika Kivipato sanoo. (HäSa)

 

Menot