Kanta-Häme

Uusin väestöennuste vuodelle 2040: Forssa putoaa, Hämeenlinna nousee

Kanta-Hämeen kolmen seutukunnan väkilukuerot repeävät entisestään seuraavina vuosikymmeninä, ennakoi tuore ennuste. Forssan seutu uhkaa pudota lopullisesti muiden kyydistä.

Hämeen liiton Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:llä teettämä väestösuunnite ulottuu vuoteen 2040.

 

Suunnitteen mukaan Forssan seudun väkiluku laskee parhaassakin tapauksessa yli 10 prosentilla. Perusennusteessa pudotusta tulee 15 prosenttia ja heikoimmassa skenaariossa peräti 20 prosenttia.

Hämeenlinnan seudulle selvitys ennustaa vähintään 6 prosentin väestönkasvua. Suurta loikkaa ei ole luvassa, sillä parhaassakin tapauksessa väestömäärän arvioidaan nousevan vuoteen 2040 mennessä alle 8 prosenttia eli hieman yli 100 000:een.

Riihimäen seudun asukasluku jämähtää selvityksessä kutakuinkin nykyiselle tasolleen.

 

Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen tulevaisuus riippuu pitkälti nuorten aikuisten ratkaisuista. Viime vuosina nimenomaan 25–34-vuotiaiden muutot Kanta-Hämeeseen ovat vähentyneet merkittävästi.

– Kaikkein tärkeintä on huolehtia siitä, että asuntotuotanto on mahdollisimman monimuotoista. Muun muassa tähän perustuu esimerkiksi Järvenpään viime vuosien kasvu, sanoo MDI:n asiantuntija Timo Aro.

Myös sujuvien ja nopeiden liikenneyhteyksien säilyminen on välttämätöntä, jos seudut mielivät pärjätä asukaskisassa.

– Riihimäellä kilpailu on vielä kovempaa kuin Hämeenlinnassa, koska se kilpailee samoista muuttajista Uudenmaan radanvarsi- ja kehyskuntien kanssa. Hämeenlinna on puolestaan onnistunut napsimaan muuttajia koko maasta.

Forssan seutu voisi Aron mukaan keskittyä entistä vahvemmin keski-ikäisten ja eläkeikäisten houkutteluun. Väestökadosta kärsivä seutukunta on jo tähän mennessä onnistunut raapimaan muuttovoittoa yli 35-vuotiaissa.

– Forssan seudun vahvuuksia ovat hyvä palvelutaso, kilpailukykyinen hintataso ja Helsingin seudun suhteellinen läheisyys, Aro tiivistää.

 

Muuttovirta Kanta-Hämeeseen on tyrehtynyt pahaenteisesti juuri pääkaupunkiseudulta.

– Pääkaupunkiseudun ja Tampereen ulkopuolella kilpailu nuorista aikuisista on kiihtynyt. Tähän herättiin Kanta-Hämeessä ehkä hiukan myöhässä, Aro sanoo.

Kanta-Hämeen koko 2000-luvun muuttovoitto on perustunut pitkälti yli 25-vuotiaiden muuttovoittoihin.

Aron mukaan Kanta-Hämeen kunnat eivät kuitenkaan olisi voineet estää viime vuosien notkahdusta, sillä se on perustunut yleisiin muutostrendeihin ja väestölliseen käänteeseen.

 

MDI:n ”dynaaminen ennuste” on laaja-alaisempi ja monipuolisempi kuin Tilastokeskuksen trendipohjainen ennuste, joka perustuu vahvasti muutamien aiempien vuosien kehitykseen. Tämän vuoksi MDI:n suunnite on negatiivisempi kuin Tilastokeskuksen ennuste vuodelta 2015 mutta todennäköisesti positiivisempi kuin Tilastokeskuksen ensi syksynä julkistettava väestöennuste.

– Lukuihin ei kannata tuijottaa liikaa. Olennaisempaa on ymmärtää väestökehityksen taustalla olevat perusteet, Aro tähdentää.

Hämeen maakuntahallitus käsitteli MDI:n selvitystä maanantain kokouksessaan.