Kanta-Häme

Uusitulla Metsästysmuseolla ollaan jahdin lumoissa

Suomen metsästysmuseo avasi perjantaina yleisölle uuden perusnäyttelynsä Riihimäellä.

Jahdin lumo -nimen saanutta näyttelyä ovat olleet tekemässä Suomen parhaat lavastajat ja valaisijat. Tavoitteena on ollut tehdä museokokemuksesta näyttävä ja elämyksellinen.

Helsingin Euroviisujen lavasteista vastannut lavastustaiteen maisteri Kalle Ahonen on ryhmineen rakentanut näyttelyn. Prosessi on ollut pitkä.

– Tästä näyttelystä on puhuttu ensimmäisen kerran jo kesällä 2011. Minulla ei ollut mitään aiempaa kosketusta metsästykseen, kun tulin tänne lainaamaan täytettyjä eläimiä yhtä toista lavastusta varten, Kalle Ahonen kertoo.

Kokeneelle lavastajalle tämä oli ensimmäinen pysyvä näyttely. Se asetti työlle kokonaan uusia vaatimuksia.

– Tätä ei ole tehty vain yhtä esiintymistä tai näytäntökautta varten vaan tämän täytyy kestää seuraavat kymmenen vuotta. Ei riitä, että se näyttää hyvältä, sillä sen on kestettävä. Mitään pahvia ei voi pysyviin rakenteisiin käyttää, Kalle Ahonen kertoo.

Vaihtuvissa tunnelmissa

Jahdin lumo yhdistää kuvaa, ääntä, videota ja näyttelyesineitä museon läpi kulkevaksi poluksi, joka kertoo tarinaa esihistoriallisen ajan metsästäjistä aina nykyaikaiseen huipputekniseen hirvenkaatoon asti.

Näyttelytilan valaistus ja tunnelma muuttuvat puolen tunnin sykleissä vuodenaikojen kierron mukaan. Ison dioraaman vierellä kulkevan näyttelypolun tunnelmissa käydään läpi koko metsästyskausi syksystä kevääseen asti.

Pääosan näyttelyssä saa hirvi. Iso eläin oli 1900-luvulle tultaessa metsästetty niin vähiin, että hirvihavainnoista uutisoitiin jopa lehdissä. Nyt hirviä taas kaadetaan tuhansittain ja kantaa pienennetään jo liikenneturvallisuudenkin takia.

Historiallisen videoaineiston lisäksi mukana on myös Kalle Ahosen itsensä kuvaama video, joka esittelee hirven kaatoa ja käsittelyä. Ensimmäistä kertaa metsästäjien matkassa olleella lavastajalla kävi ilmiömäisen hyvä tuuri.

– Olin kameran kanssa paikalla, kun hirvi kaadettiin ja suolistettiin, Kalle Ahonen kertoo.

Ei puolesta eikä vastaan

Metsästys on aihe, joka jakaa vahvasti mielipiteitä. Toisille se on luonnollinen osa elämää, toiset taas näkevät sen turhana tappamisella huvitteluna.

Metsästysmuseon kierroksen alkuun onkin rakennettu huone, jossa käydään suomalaisilta kerätyn haastattelumateriaalin kanssa läpi ihmisten erilaisia mielipiteitä metsästämisestä ja sen oikeutuksesta.

– Aiheena tämä luonnollisesti jakaa mielipiteitä. Meidän tehtävämme museona ei kuitenkaan ole ottaa kantaa puolesta tai vastaan, vaan kertoa tosiasiat, museon intendentti Jukka Peltonen sanoo. (HäSa)

 

 

Suomeksi dioraama = kolmiulotteinen asetelma, joka esittää luonnon tai historian tapahtumia

Päivän lehti

2.4.2020