Kanta-Häme

Uusnatsien marssi avasi kukkarot

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä marssineita uusnatseja vastustava #pernatsi-kampanja on poikinut kymmenientuhansien eurojen lahjoitukset kuudelletoista järjestölle, jotka tekevät työtä tasa-arvon, demokratian ja moniarvoisuuden puolesta.

Kampanjassa ihmiset lupasivat lahjoittaa haluamansa summan jokaista Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssille osallistuvaa kohti. Poliisin mukaan uusnatsien marssille osallistui alle 200 ihmistä, minkä seurauksena noin 9 400 ihmisen lupauksista kertyi yhteensä 220 000 euroa.

– Yli 3 500 ihmistä on ilmoittanut lunastaneensa lupauksensa, yksi kampanjan järjestäjistä kertoi Lännen Medialle sunnuntaina.

Järjestäjät eivät halua nimiään julkisuuteen turvallisuutensa vedoten. Lännen Median tavoittaman järjestäjän mukaan eniten lahjoituksia ovat ilmeisesti saaneet Amnesty ja Seta.

Amnesty sai varainhankintapäällikkönsä Nora Huhdan mukaan kolmessa päivässä noin 15 000 euroa neljältäsadalta lahjoittajalta.

Paperittomille terveydenhuoltoa järjestävä Global Clinic sai vuorokaudessa vajaat 7 000 euroa.

– Se on merkittävä summa. Vapaaehtoistyötähän siellä tehdään ja aika kädestä suuhun eletään. Raha käytetään lääkkeisiin, tarvikkeisiin, ja osa varmaan tiedotustyöhönkin, kertoo Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n puheenjohtaja Kati Juva.

Ihmisoikeusliitto pyysi tukijoita liittymään järjestöön ja on saanut 50 uutta jäsentä.

Plan Suomen Ei vihalle –kampanjaan on kertynyt vajaat tuhat euroa, mutta pääsihteeri Ossi Heinäsen mukaan suurin osa lahjoituksista on tullut muita reittejä pitkin, eikä niiden yhteissumma ollut sunnuntaina tiedossa.

Suomen Somalia-verkosto on saanut noin 3 500 euroa, joilla se aikoo järjestää somalialaistaustaisia nuoria vierailemaan kouluissa kertomassa pakolaisuudesta.

– Summa on merkittävä varsinkin kotimaan toimintaan ja kouluvierailuihin, joihin ei ole helppoa saada lahjoituksia, kertoo toiminnanjohtaja Elisa Vepsäläinen.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic