fbpx
Kanta-Häme

Uuteen kotiin

 

Omassa pienessä yksiössä asuva Jukka Alanoja odottaa malttamattomana syyskuuta.  
 
– Menemme jäähalliin katsomaan kypäriä, mailoja ja kenttää. Kahvitkin juomme, Jukka kertoo innoissaan. Vierellä hymyilee Hämeenlinnan asumispalvelujen esimies Vesa Mäkinen. 
 
Viikko sitten Alanoja kävi muiden talon asukkaiden kanssa kahvilla ja jäätelöllä torilla. 
 
– Tällaisista pienistä onnenhetkistä he nauttivat. Tällaisia pyrimme järjestämään mahdollisuuksien mukaan, Mäkinen valottaa. 
 
Alanoja on yksi uuden Etevan asumisyksikön asukkaista. Hän on asunut sitä ennen koko ikänsä palvelukeskuksessa Lammin Pääjärvellä, entisellä Ronnin laitosalueella. Nyt uusi koti on Myllymäen päällä Jaakonkadulla. 
 
– Olen ihan hyvin viihtynyt. Tämä talo on hieno. Hoitajat ja asukkaat ovat mukavia, Jukka kuvailee uutta asuinpaikkaansa. 
 
Uusi yksikkö on tarkoitettu palvelemaan kehitysvammaisia, joilla on haasteita mielenterveyden ja autismin saralla. 
 
Kokonaisuus muodostuu kuudesta talosta, ja se pitää sisällään 25 asuntoa. Jokaisella asukilla on oma pieni yksiö, joissa on vessa. Osassa yksiöistä on myös keittiö. Asukkaille on myös yhteisiä olohuoneita, pesutupia ja saunoja. 
 
Paikka ei ole laitosmainen. Ainoastaan tien viereen rakennetut aidat kertovat, ettei tämä ole ihan tavallinen rivitalo. Piha on viihtyisä terasseineen ja pihakeinuineen.  
 
Rakennusten sisällä on kotoisaa. Seinät ovat iloisen värisiä ja yhteisten tilojen sohvat näyttävät mukavilta. Jokainen huone on eritavalla sisustettu, asukkaan maun mukaan. Asukkaat saivat itse valita huoneidensa seinien värit ja he saavat tuoda omat kalusteet. Vain verhojen puuttuminen yleisistä tiloista kertoo, ettei täällä ole asuttu kauan. 
 
Päivi Niukkanen on valinnut yksiöönsä keltaisen sävyiset seinät. Niukkasella on tänään siivouspäivä. Hän on juuri tampannut matot ja laittanut ne lattialle. Niukkanen käy kerran viikossa Viisarilla töissä, ja muun ajan hän puuhailee mitä mieleen tulee. Hänkin on viihtynyt uudessa asuinkodissa hyvin. 
 
– Ei ole ollut valittamista. Täällä saa olla myös omassa rauhassa ja tehdä omia juttujaan. 
 
Pihalla käy puheen sorina. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, joten asuntolan terassit vetävät porukkaa. Myös Alanoja menee paistattelemaan päivää terassille. 
 
– Täällä pihalla puuhaillaan milloin mitäkin, tänä aamuna pelattiin petankkia, Mäkinen kertoo. 
 
Asukkaat ovat tulleet Jaakonkadulle neljästä eri laitoksesta. Uusi yksikkö työllistää noin kolmeakymmentä henkilöä, ja työntekijöitä on paikalla ympärivuorokauden.
 
Uuden asumisyksikön parhaita puolia on Mäkisen mukaan sijainti. 
 
– Täältä on helppoa lähteä, mihin vaan. Olemme kaiken keskellä, ja keskusta on kävelymatkan päässä. Otamme kaiken mahdollisen irti ympäristöstä. Käymme uimahallissa, kirjastossa ja torilla, Mäkinen luettelee. 
 
Jaakonkadun asumisyksikkö tekee tiivistä yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa muun muassa Virvelinrannan ja Kiipulan kanssa. Asukkaista suurin osa käy töissä tai opiskelee, kukin oman jaksamisensa mukaan. 
 
– Annamme kaikille mahdollisuuden löytää oman juttunsa, Mäkinen sanoo. 
 
Enää kehitysvammaisia ei siis suljeta laitoksiin korpeen, vaan he saavat asua siellä missä muutkin. 
 
– Hoitajien avustuksella harjoittelemme elämän perusasioita, kuten kaupassa käyntiä ja ruoanlaittoa, Mäkinen sanoo. 
 
Yksikössä pyritään siihen, että asukkaat selviytyisivät mahdollisimman itsenäisesti päivittäisistä askareista.
 
Puolilta päivin piha hiljenee ja terassit tyhjenevät. 
 
– Tähän aikaan porukka lähtee päivätoimintoihin. Osa töihin, osa kouluun, Mäkinen hymyilee.
 

Menot