Kanta-Häme

Uutisanalyysi: Ensi vuodesta tulee kiirastuli

Eväitä piinallisen tiukan taloustilanteen laukaisemiseen etsittiin tämän viikon Hämeenlinnan valtuustossa jopa Ruandasta asti.

Mitä annettavaa itäisen Afrikan lilliputtivaliolla voisi olla Hämeenlinnalle? Valtuutettu Hannu Kärpänen (kesk.) oli radiosta kuullut, että siellä pormestareita vastuutetaan mm. siitä, että äidit synnyttävät kodin sijasta terveyskeskuksissa. Jos tavoite ei täyty, pormestari saa potkut.

Kärpänen ehdotti, että Hämeenlinnan viranhaltijoille asetettaisiin samaan tapaan tavoitteita. Jos niihin ei päästäisi, virka olisi vaarassa.

Ihan näin radikaaleja toimia ei muilla valtuutetuilla ollut ehdottaa.

Henkilöstömenoja ei ole saatu pysymään suunnitellulla tasolla. Kyse on paljolti sijaisuuksista.

Lapsia ja vanhuksia ei voi jättää hoitamatta, olivatpa säästötavoitteet millaiset tahansa. Varmasti asioita kuitenkin voidaan tehdä eri tavalla kuin ”aina ennenkin on tehty”.

Päivähoidossa kannattaisi ainakin kokeilla ikäihmisten lautakunnan puheenjohtajan Kaija-Leena Savijoen (kok.) mainostamaa mobiilisovellusta, jolla saadaan työntekijät sinne, missä heitä eniten tarvitaan.

Alkukuusta kuntia talousasioissa konsultoiva Eero Laesterä ennusti (HäSa 8.10.), että kuntakentän pudotuspeli on jo alkanut. Nyt edessä on kiirastuli.

– Tulevat kaksi vuotta ovat kuntarahoituksessa todellinen vaaran paikka, Laesterä arvelee. Hän veikkaa, että ne kunnat pärjäävät jatkossakin, jotka selviävät seuraavasta kahdesta vuodesta.

Ilmeisesti kriisitietoisuus alkaa levitä, sillä jopa vasemmistoliiton Ritva Oinonen ja Irma Taavela vannovat nyt elinkeinopolitiikan nimiin.

Usein valtuuston vasemmalla laidalla puhutaan vain verovaroin ylläpidettävistä palveluista ja niiden siunauksellisuudesta.

Toisaalta jo nyt saattoi äänenpainoista ennakoida, että erityisesti päivähoidon ryhmäkoosta ja erinäisistä asiakasmaksuista tullaan vielä vääntämään.

Myös palveluverkko eli se, missä sijaitsee koulu, päiväkoti tai vanhainkoti, joutunee suurennusalasin alle.

Hyvä on muistaa, että samantyyppistä vääntöä käydään lukuisissa muissakin kunnissa.

Hämeenlinna ei ole poikkeus. Vaikka monista somekeskusteluista saattaisi niin päätellä. Niiden ”asiantuntemus” perustuu usein siihen, ettei ole yhtään vilkaistu kuntarajan yli.

Keskustavaikuttaja Timo Kalli painotti taannoin (HäSa 8.10.), ettei kuntien nyt sovi jäädä uinumaan. Aika ei enää hoida eikä paranna mitään. Ne kunnat säilyttävät vetovoimansa, jotka eivät jää odottelemaan vaan aktiivisesti tukevat yrittäjyyttä ja elinkeinohankkeita.

Ensi vuoden ylikireän budjetin rakentamisessa tarvitaan myös yksituumaisuutta.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic