Kanta-Häme

Uutisanalyysi: Kartat valmiit, kaikki muu auki

Kunnanvaltuuston päättävät näinä päivinä kuntarakennelausunnoistaan tietämättä, mitä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä esitetään.

Muutama viikko sitten sanottiin, että kaikki on lähes selvää ja aikataulu pitää.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kertoi taustatilaisuudessa, että enää on kyse vain sopivan ajankohdan löytämisestä tiedotustilaisuudelle.

Kutsu tulikin eiliselle aamupäivälle. Keskiviikkona se sitten peruttiin.

Virkamiehille asia on ilmeisesti suhteellisen selvä, mutta olisikohan niin, että poliitikot ovat jo päässeet sekaantumaan asiaan.

Näillä seuduin sote-selvitystä vetävä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen lupasi taannoin infotilaisuudessa, että selvitysryhmältä tulee konkreettinen esitys karttoineen kaikkineen.

Tällä viikolla hän sanoi, että esitys on valmis, mutta vielä pitää tarkastella yhtä sun toista.

 

Virallisen tiedotteen mukaan arvioitua enemmän selvitystyötä vaativat esimerkiksi kysymykset lähipalveluiden tuottamisesta, kuntien järjestämisvastuusta, palveluiden rahoittamisesta ja erityisvastuualueiden hallinnosta.

Hyvänen aika. Listassahan ovat melkein kaikki uudistuksen asiat, ainakin tärkeimmät sellaiset. Ihan viime metreilläkö huomattiin, ettei näistä ole vielä sovittu?

 

Esitys sote-palvelujen järjestämiseksi Kanta-Hämeessä on ainakin perusperiaatteeltaan valmis.

Ministeriö ohjeisti selvitysryhmiä painottamaan kaupunkiseutujen yhteistyötä ja keskuskaupunkien merkitystä. Kanta-Hämeeseen onkin tiettävästi muodostumassa kolme sote-aluetta.

Hämeenlinna järjestää palvelut yhdessä vastahakoisten Hattulan ja Janakkalan kanssa. Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi tuottavat yhteiset palvelut ja nykyinen Forssan seutu ehkä Somerolla vahvistettuna muodostaa oman kokonaisuutensa.

Nämä kolme aluetta ylläpitävät keskussairaalan toimintaa kuten tähän astikin.

 

Kaupunkien ympäryskunnille tämä on kova pala. Janakkala on aktiivisesti tähyillyt Riihimäen suuntaan välttääkseen lähemmän yhteistyön (ja kuntaliitoksen) Hämeenlinnan kanssa.

Selvitysmiehet tarkastelivat karttojaan kylmän analyyttisesti ilman tunteen paloa.

Myös Riihimäen ympärillä Hausjärvi ja Loppi ovat hamunneet yhteistyöhön mukaan Hyvinkäätä, ilmeisesti sillä ajatuksella, ettei Riihimäki ryhdy isottelemaan.

Metropolialueen kuntarakennetta selvittänyt työryhmä on kuitenkin vetänyt rajan siihen, missä maakuntaraja menee eli Hyvinkään ja Riihimäen väliin. Tuskinpa siis syntyy sote-aluetta, jossa sekä Riihimäki että Hyvinkää olisivat mukana.

 

Lisätuskaa aiheuttaa se, että edelleen ykkösvaihtoehtona pidetään palvelujen järjestämistä vastuukuntaperiaatteella. Eli yksi kunta, käytännössä keskuskaupunki olisi järjestämisvastuussa.

Ympäryskunnat pitävät kuntayhtymää parempana vaihtoehtona, mutta se kyllä luo yhden lisäportaan hallintoon. Siitähän uudistuksella on pyritty eroon.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic