Kanta-Häme

Uutisanalyysi: Myyntitulot komeilevat vain tilinpäätöksissä

Hämeenlinnan kaupungin virastotalon ylimmissä kerroksissa tuskaillaan, että mitenhän tämänkin veromaksajille kertoisi.

Kaupunki sai 18,1 miljoonaa euroa Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun myynnistä, mutta sama summa sujahti saman tien apporttina uuteen yhtiöön, joka hallintaan koulu siirtyi.

Rahaa meni taskusta toiseen.

Taannoin kaupungin johto kertoi iloisena, miten vuokratonttien lunastajiksi ilmoittautui 544 vuokralaista. Kun rahaa arvioitiin tulevan parisen miljoonaa euroa, on nyt jo kauppoja koossa yli yhdeksän miljoonan verran.

Tästäkään rahasta ei kaupunkilaisten pidä liikaa innostua. Sillä ei lihoteta kassaa pahojen päivien varalle tai kohenneta paljon arvostelua saaneita vanhuspalveluja tai korjata rapakuntoisia teitä.

Rahat menevät kaupungin juokseviin menoihin. Kuluvan vuoden budjetin vuosikatteeksi arvioidaan 14,7 miljoonaa, mutta kun poistot ovat yli 17 miljoonaa, tekee kaupunki miinusta lähes 2,4 miljoonaan euroa.

Ei niin huonoa, ettei kaupungin kannalta myös jotain hyvää. Tonttikaupalla rahastetaan tavallaan kahta kautta. Kaupungin omistamien tonttien vuokrat olivat pääosin vaatimattomia.

Vuokria tuli nyt myytävistä tai myydyistä tonteista muutama satatuhatta euroa vuodessa. Vuokratontit itselleen lunastaneet maksavat oston jälkeen lähes saman summan kiinteistöveroina.

Tuotto tonteista veroina on lähes sama summa kuin ennen vuokrina, ja myynnistä jää lähes kymppimilli menojen katteeksi.

Kaupungin näkövinkkelistä tämän on ihan kelvollista bisnestä.

Tontin lunastaneista ainakin jotkut ovat pettyneitä. Esimerkiksi yhtiövastikkeeseen ei juuri tullut halpuutusta, pikemmin kävi päinvastoin. Nyt pitää maksaa yhtiövastikkeen lisäksi lainakulut ja kiinteistövero.

Kaupunginisät voivat toki lohduttaa yksittäisiä osakkeenomistajia sillä, että oma tontti nostaa kiinteistön ja sitä kautta kunkin osakkeen arvoa.

Kovin toiveikkaana ei kannata arvonnousua ainakaan lyhyellä aikavälillä odotella.

Ehkä siitä sitten hyötyvät lapset tai lapsenlapset.

Ai niin, pitää muistaa sekin, että talojen ikääntyessä putki- ja muut remontit tulevat ajankohtaisiksi. Eikä nykyinen kiinteistöverokaan ole kiveen hakattu. HÄSA

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic