fbpx
Kanta-Häme

Uutta elämää vanhoihin laitteisiin

Taulutelevisio meni yllättäen täysin pimeäksi, stereot soittavat musiikin sijaan pelkkää rahinaa ja mummolan vanha putkiradio ei ole toiminut enää vuosikymmeniin – onko mitään enää tehtävissä?

Useimmiten on, sanovat Hämeenlinnassa viihde-elektroniikkaa työkseen korjaavat Ilpo Vierula Vahvistinverstaalta ja Pertti Kutilainen VTR-huollosta. Vaikka nykyajan laitteita on usein luonnehdittu jopa kertakäyttöisiksi, ovat viat usein onneksi melko yksinkertaisia.

Ja jos kyse on vanhasta laitteesta – tässä tapauksessa vanhalla tarkoitetaan viime vuosituhannen puolella tehtyjä koneita – ovat ne lähes aina korjattavissa. Lisäksi ainakin äänentoistolaitteissa vanhassa on usein vara parempi, sillä 1980- ja 1990-lukujen laadukkaat stereolaitteet ovat nykytuotteisiinkin verrattuna hyvin soivia pelejä.

Televisiot ovat korjaajien kannalta hankalimpia laitteita, sillä elektroniikka on ahdettu pieneen tilaan ja vain harvasta laitteesta on saatavilla vian etsimisessä tarvittavia kytkentäkaavioita.

– Eihän näille voi oikein mitään tehdä, sanoo VTR-huollon Pertti Kutilainen ja pyörittelee käsissään taulutelevisiosta irrotettua pientä piirilevyä.

Elektroniikkavian takia olisi yleensä vaihdettava koko piirilevy, ja sellaisen hankkiminen on kallista tai usein jopa mahdotonta.

Huollettavuus ei valmistajia kiinnosta, sillä kuluttajat haluavat uusia malleja nopeaan tahtiin ja aina entistä edullisemmalla hinnalla.

– Yleisin tv-työ onkin vian arvioiminen vakuutusyhtiölle, Kutilainen kertoo. Vakuutusrahoilla omistaja saa uuden television ja vanha menee kierrätykseen.

Kaikkein yleisin vika televisioissa on näyttöpaneelin rikkonut isku, jolle korjaaja ei mahda mitään. Sen sijaan kokonaan pimeäksi mennyt televisio onkin usein helppo tapaus.

– Jos televisio menee suoraan pimeäksi eikä enää käynnisty, on se itse asiassa hyvä merkki. Silloin vika on todennäköisesti virtalähteessä, joka on vielä helposti huollettavissa, Vahvistinverstas Vierula -liikettä pyörittävä Ilpo Vierula kertoo.

Vierulan ja Kutilaisen työpöytien kautta kulkee edelleen jatkuvasti videonauhureita sekä levy- ja kasettisoittimia.

Levysoittimet ovat taas muodissa ja vanhan, laadukkaan soittimen korjauttaminen voi olla edullisin tapa saada itselleen kelpoisa soittopeli.

Videonauhureita ja kasettisoittimia taas korjataan vanhojen tallenteiden pelastamiseksi tietokoneelle tai dvd-levylle.

– Tässä kävi äsken yhden perheen vanha beta-videokin huollossa. Se piti saada toimimaan, sillä perheen koko elämä ja historia on beta-kaseteilla, Ilpo Vierula kertoo.

Laadukaskin laite saattaa päätyä romuksi hyvin pienen vian takia.

Esimerkiksi stereoiden ikääntyessä niiden valitsimet ja säätimet alkavat usein rahista. Erilaisista soittimista puolestaan hapertuvat kumihihnat ja vetopyörät. Usein pelkkä puhdistus, rasvaus ja hihnojen vaihto riittää elvyttämään vanhan laitteen uudenveroiseen kuntoon.

Korjauttaminen on kuitenkin käynyt hankalaksi alan huoltoliikkeiden jatkuvasti vähentyessä.

Pääasiassa musiikki- ja äänentoistolaitteisiin keskittynyt Ilpo Vierula siirsi Vahvistinverstaansa noin vuosi sitten Seinäjoelta Hämeenlinnaan.

Osa asiakaskunnasta on silti pysynyt samana, sillä Seinäjoelle ei jäänyt enää yhtään alan huoltoliikettä. Laadukas laite kannattaa tuoda huoltoon Pohjanmaalta saakka. HäSa

Menot