Kanta-Häme Janakkala

Uutta Janakkalassa: Minitontteja Turengin Moisioon

Turengin Moision alueelle aletaan suunnitella uudenlaista asuinaluetta, jonne kaavoitetaan tavanomaisten pientalojen lisäksi 22 minitonttia.

Minitonttien koko vaihtelee 600:n ja 1000 neliömetrin välillä, ja tonttikohtainen rakennusoikeus on 200 kerrosneliötä. Minitontille voisi siis rakentaa melko isonkin omakotitalon.

Janakkalan maankäyttöpäällikkö Pia Tuokko huomauttaakin, että tontit ovat minitontteja lähinnä Janakkalan näkökulmasta. Monessa kaupungissa tuhannen neliön tontit ovat ihan normaalinkokoisia.

Moision alue sijaitsee Kauriinmaan eteläpuolella ja Kekanahontien itäpuolella. Alueelta on vain noin kilometrin matka Turengin keskustaan.

Moisio oli määrä kaavoittaa jo vuonna 2014, mutta monestakin eri syystä hanke pysähtyi. Merkittävimmäksi syyksi Piia Tuokko mainitsee sen, että ennen Moisiota ryhdyttiin kaavoittamaan Kauriinmaan eteläosaa.

Tekninen lautakunta hyväksyi tiistain kokouksessaan Moision kaavaluonnoksen, ja se asetetaan nähtäville. Luonnos sisältää minitonttien lisäksi myös muutaman isomman omakotitontin, asuinpientalojen tontteja sekä kaksi rivitalotonttia.

Talojen harjat aiotaan Moisiossa suunnata niin, että aurinkoenergiaa voitaisiin hyödyntää mahdollisimman hyvin. Alueelle on tarkoitus tulla myös oma jätteiden keräyspiste.

Rakennusten lisäksi Moision kaavaan merkitään alue joko siirtolapuutarhalle tai palstaviljelylle sekä viljelyalueen käyttäjille tarkoitettu yleinen pysäköintialue. Myös puistoa ja lähivirkistysaluetta on alueelle suunnitteilla.

Kaavoitettava alue on kooltaan noin seitsemän hehtaaria, ja se on kokonaan kunnan omistuksessa.

Seuraavassa vaiheessa luonnos jalostuu kaavaehdotukseksi. Tavoitteena on, että kaava saadaan valtuuston hyväksyttäväksi tammi-helmikuussa 2021. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic