fbpx
Kanta-Häme

Uutuudet kiinnostavat ammattilaista ja harrastajaa

Viherpeukalolla on Lepaa 2012 -näyttelyssä samanlainen olo kuin lapsella karkkikaupassa. Tarjolla on niin paljon herkkuja, ettei tiedä, minne katsoisi.

– Kukkapuoli ja varsinkin uutuudet houkuttelevat tänne. Mietimme täällä jo ensi kesän kukkaistutuksia, kertoo Lepaan vakikävijä, Porvoon kaupungin puistotyöntekijä Marisa Hoddy.

Hän tutustui muun muassa turkulaisen Koroisten puutarhan valikoimiin, kuten vanhoihin pelargonilajikkeisiin. Pelargoni-innostus on levinnyt Ruotsista, ja Lepaalla on esillä runsaasti sekä vanhoja lajikkeita että erikoisuuksia.

– Nämä kiinnostavat muutenkin kuin työn puolesta, minulla on kotona pelargonikokoelma. Kaupungin istutuksissa käytetään pelargoneista lähinnä riippalajikkeita, Hoddy kertoo.

Tukkukauppa testaa uutuuksia

Koroisten puutarha on yksi suomalaisten kukkakauppojen ja vihermyymälöiden kolmesta hovitoimittajasta eli taimitukusta. Ne kaksi muuta ovat Huiskula ja Schetelig, ja kaikki kolme esittelivät uutuuksiaan Lepaan näyttelyssä.

Koroisten puutarhan myyjä Tytti Haahti vahvistaa, että myös puutarha-alalla jatkuva tuotekehittely on tärkeää. Yhtä lailla niin alan ammattilaiset kuin tavalliset kuluttajatkin haluavat uusia lajeja ja lajikkeita.

– Esimerkiksi petunioissa on suositaan nykyisin riippukasvuisten Surfinia-lajikkeiden sijaan tiiviimpiä ja pystympiä Pegasuksia. Ne on helpompi pakata ja kuljettaa.

Koroisten puutarhalla kasvatetaan itse siementaimia. Pistokkaat tulevat saksalaiselta Volmaryn taimitarhalta.

– Me testaamme itse uutuudet niin että osaamme kertoa, miten ne pärjäävät eri puolilla maata, Haahti kertoo.

Hän on itse innostunut begonioista, erityisesti rotevakasvuisesta Big-sarjasta.

– Begonia on meillä vähän aliarvostettu kasvi. Ne ovat nykyisin todella kestäviä ja näyttäviä ja selviävät melko vähällä hoidolla esimerkiksi kesämökillä.

Haahti kertookin, että kuluttajat arvostavat helppohoitoisuutta. Esimerkiksi nyppimistä vaativat kukat eivät nyt ole suosiossa.

Yrittäjät uskovat tulevaisuuteen

Lepaa 2012 on järjestyksessä 49:s puutarha-, viher- ja kiinteistöalan ammattinäyttely. Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen iloitsee siitä, että näyttely on suurempi kuin moneen vuoteen.

– Lama ei näytä lamaannuttaneen puutarha-alaa, sillä nurmikot on leikattava ja vihannekset ja muut kasvit viljeltävä siitä huolimatta, Jalkanen sanoo.

Mukana on 168 näytteilleasettajaa, joista 30 ensikertalaisia. Valtaosan näyttelyn pinta-alasta täyttävät viheralueiden ja kiinteistönhoidon laitteet ja koneet. Myös ensikertalaisista suurin osa on konepuolen yrityksiä.

– Alan yrittäjät uskovat tulevaisuuteen. Työkoneiden lisäksi esillä on esimerkiksi uutta tekniikkaa ja energiaratkaisuja kasvihuoneyrittäjille, Jalkanen kertoo. (HäSa)

Menot