Kanta-Häme

V-päivä: Nummen yhtenäiskoulussa päättäjille esiteltiin aloitteita, joista kenties tärkein oli melun torppaaminen

V-päivänä nuoret pääsevät vaikuttamaan asioihin. Nummen yhtenäiskoulussa päättäjille esiteltiin aloitteita, joista kenties tärkein oli melun torppaaminen avoimessa oppimisympäristössä.
Nummen yhtenäiskoulun oppilashallituksen puheenjohtaja, yhdeksäsluokkalainen Miko Murtonen, oli keskiviikkona V-päivän linkki päättäjien ja oppilaiden välissä. Kuva: Esko Tuovinen

Nuorten ja päättäjien V-päivän kohtaamisen perusteella Hämeenlinnassa on aktiivisia oppilaita.

Nummen 900 oppilaan yhtenäiskoulun oppilaskunnan hallitus esitti keskiviikkona päättäjille seitsemän aloitetta, joilla koulun oppilaat haluaisivat kehittää ja elävöittää opinahjoaan.

Koulun oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Miko Murtonen ja varapuheenjohtaja Sofia Teppo nostivat aloitteista tärkeimmäksi liikuteltavat seinät.

– Äänieristettä koulu kaipaisi lisää. Meno on aika äänekästä ja keskittyminen herpaantuu herkästi. Liikuteltavia seiniä jo toki on, mutta ei riittävästi.

Nummikeskuksessa on avoimia oppimistiloja, joita rajataan esimerkiksi verhoin. Ne eivät ääntä eristä, kaksikko vakuuttaa.

– Jos yksi ryhmä tekee koetta, ei siinä vieressä toinen ryhmä voi katsoa mitään opetusvideota, Miko Murtonen toteaa.

Nummen yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaiset ehdottivat myös Alajärven uimarannan kunnostusta, tanssitapahtumaa Hämeenlinnan yläkoululaisille sekä koulukirjojen hankkimista oppilaille.

Myös kouluun johtavien kävelyteiden kunnossapitoa, koulun kuntosalin avaamista koululaisten vapaa-ajankäyttöön sekä välipalamyyntiä ja juomapisteitä hankkimista toivottiin.

Timanttista mutta realistista

Ideoita olisi ollut enemmänkin, mutta Nummen yhtenäiskoulun oppilaskunnan hallituksen tehtävänä oli poimia ne timanttisimmat ideat, jotka olisivat myös realistisia toteuttaa.

– Ideoita tuli runsaasti. Poimimme niistä muutaman, jotka viilasimme siihen muotoon, että ne voisi vakuuttavasti esittää päättäjille, Sofia Teppo sanoo.

Joukkoon mahtui hyvinkin villejä ideoita.

– Villeimmässä ideassa kouluun haluttiin kierreliukumäki, joka johtaisi kolmannesta kerroksesta ala-aulan pääoville. Hämeenlinnaan haluttiin myös Duudsonit-henkistä temppupuistoa, nuorisotyöntekijä Eevi Harju hymyilee.

Kenttänä koko kaupunki

V-päivän ajatuksena ei ole rajoittaa ideointia pelkästään koulun tiloihin, vaan kenttänä saa olla koko Hämeenlinna, kertoo Kaurialan lukion 16-vuotias Mari Pinomäki.

Pinomäki istui keskiviikkona Nummen yhtenäiskouluun kutsuttujen päättäjien rivissä Hämeen nuorisovaltuuston puheenjohtajan ominaisuudessa.

– Kuuntelen aloitteita, ja katson, miten nuorisovaltuusto pystyisi niihin vaikuttamaan.

Lyseon yläkoululaisena Pinomäki oli aktiivisesti mukana V-päivän aloitteiden ideoinnissa.

– Ideamme graffitiseinistä hyväksyttiin. Niitä nousi muutama ympäri kaupunkia, muun muassa Hämeensaaren skeittipuistoon ja Iittalaan, Pinomäki muistelee.

Kenties tunnetuin V-päivän aloitteista on Goodmanin kauppakeskuksessa yli kolme vuotta toiminut nuorisotila G-nurkka.

– G-nurkasta on tullut suosittu hengailupaikka. Siellä käy illan aikana noin 50–60 iältään 13–20-vuotiasta nuorta. Työntekijät, tilan ylläpidon ja vuokran hoitaa kaupunki, sanoo kaupungin nuorisotyön tiimin vetäjä Mervi Hiltunen.

Huippupäiville aloite joka koulusta

Jokaisen koulun oppilaskunnan hallitus valitsee yhden aloitteen, joka esitellään huhtikuussa Nuorten huippupäivillä Raatihuoneella. Tapahtumassa päätetään, mitkä aloitteet voidaan toteuttaa kaupungin 30 000 euron määrärahan rajoissa.

Vaikka kaikki ideat eivät päädykään huippupäiville, on ne nuorisotyöntekijän Eevi Harjun mukaan tarkoitus kuitenkin hyödyntää.

Esimerkiksi torstaina Nummen yhtenäiskoulussa käynnistettiin idean pohjalta sisävälituntikokeilu.

– Sisävälitunnit saivat niin paljon kannatusta, että yseille järjestetään taidevälitunteja. Vaikka kaikkea ei voi järjestää hankerahalla, ideoita oikeasti toteutetaan, Harju sanoo. HäSa

V-päivä

V-päivä on järjestetty vuodesta 2004 lähtien.

Päivän teemana on Vaikuta – Älä valita.

Päivä on osa koulujen demokratiakasvatusta, jonka tavoitteena on tiedostava, vastuullinen ja yhteistyökykyinen kansalainen.

V-päivän järjestämisessä oppilaat tutustuvat erilaisiin vaikuttamiskanaviin ja pohtivat vaikuttamismahdollisuuksiaan.

Oppilaat tekevät myös aloitteita, jotka esitellään päättäjille ja virkamiehille kaikissa yläkouluissa.

Kevään V-päivät

Tänä keväänä V-päivän ovat pitäneet Kaurialan koulu, Iittalan yhtenäiskoulu, Nummen yhtenäiskoulu ja Hakkalan koulu.

V-päivä järjestetään vielä Hauhon yhtenäiskoulussa (11.2. kello 13–14), Lyseon koulussa (12.2. kello 9.15–10.45) ja Hämeenlinnan yhteiskoulussa (13.2. kello 11.15–13).

Huippukokous

Nuorten aloitteiden rahoittamisesta päätetään huhtikuussa Raatihuoneella, jossa pidetään Nuorten Huippukokous.

Määräraha on 30 000 euroa.

Sen jakamisesta päättävät peruskoulujen oppilaskuntien, lukioiden ja ammattiopistojen opiskelijakuntien sekä Nuorisovaltuuston edustajat.

 

Päivän lehti

17.2.2020