Kanta-Häme

Vaahteramäen munataksi löysi asiakkaansa somesta

Somerolaisen Vaahteramäen Farming Oy:n isäntä Mikko Välttilä ihmettelee viime heinäkuussa aloittamansa Munaeggspress -munataksin suosiota.

Lyhyessä ajassa Vaahteramäen ulkokananmunille on ilmaantunut jo noin 3 500 säännöllistä ostajaa, jotka hakevat ennakkoon tilaamansa munat noin sadasta ostopaikasta Etelä-Suomen alueella. Munataksi on pääasiallinen jakelukanava tilan kaikkiaan noin 8 500 kanan munille.

Kanat viihtyvät ulkona

Välttilä Aloitti ulkokananmunien myynnin vuoden 2013 helmikuussa. Kauppojen runsaassa valikoimassa ulkokananmunat alkoivat hyvän alun jälkeen jäädä hyllyyn.

– Aloin Facebookissa kysellä, mitä asialle voisi tehdä. Ideoita sinkoili jäätelöauton tapaisesta muna-autosta ja torimyynnistä mutta yksikään idea ei iskenyt suoraan. Tuolloin meillä oli noin parisataa seuraajaa netissä, Välttilä kertoo.

Hän sanoo ratkaisevan sysäyksen tulleen Askolassa asuvalta ystävältä, joka oli tulossa hakemaan Somerolta itselleen kananmunia. Hän vinkkasi asiasta kavereilleen netissä ja yhtäkkiä halukkaita ilmaantui 120 munakennolle. Välttilä pakkasi kananmunat farmarinsa tavaratilaan ja vei munat Askolaan. Paluumatkalla Välttilä työsti ideaa ja kotona hän oli valmis esittelemään munataksin vaimolleen Johannalle.

Nyt munataksilla on kymmenkunta vakiintunutta reittiä Kanta-Hämeessä ja muualla Etelä-Suomessa. Myyntipaikat löytyvät esimerkiksi markettien parkkipaikoilta. Munat tilataan verkossa liittymällä Facebook-ryhmään. Työn alla ovat uudet kotisivut, joihin tulee myös tilausjärjestelmä.

Nykyisin noin 70 prosenttia tilan munista myydään munataksin kyydistä. Loput myydään Laitilan ulkokananmunina lähinnä Prismoissa.

Tuotevalikoima laajenemassa

Munataksi vaihtui nopeasti henkilöautosta kuorma-autoon. Myös Johanna Välttilä osallistuu munataksin ajamiseen, minkä lisäksi hän hoitaa pääosan munien pakkaamisesta.

Johanna hoitaa munataksin Kanta-Hämeen kierrokset. Munaeggspressin voi bongata Hämeenlinnan seudulla ja Riihimäeltä tänään tiistaina.

Johanna Välttilän mukaan myyntipaikalla on yleensä kunnon jono, kun munataksi kurvaa paikalle.

– Paikalla saattaa odottaa jo sata ostajaa. Pienin myytävä erä on 30 munan kenno, mutta ostajien joukosta löytyy MM-tason kehonrakentaja, joka ostaa kerran kuussa 30 kennoa munia.

Nyt kennollinen munia maksaa 6 euroa. Ensi kuun alusta taksi joutuu nostamaan hintoja, koska kaikki munat on määräysten mukaan leimattava, kun suoramyyntiä on yli 9000 kiloa vuodessa.

– Munat täytyy toimittaa Laitilaan leimattavaksi ja tästä tulee merkittävät lisäkustannukset, Välttilä sanoo.

Välttilä on ottamassa munataksiinsa myös muuta lähi- ja luomuruokaa. Kyytiin on tulossa hunajaa, somerolaisia ruisleipäsiä ja aitoolaisen Penttilän pottufarmin makkaroita sekä perunatuotteita ja kylmälaukuissa kuljetettavia Hirsjärven kartanon karitsan puolikkaita. Keskusteluissa on myös Kolatun juustojen saaminen kyytiin.

– Asiakkaat kyselevät aina onko jotain muutakin myytävänä kuin munia. Yritän vastata kysyntään, kun kyydissä on vielä tilaa, Välttilä sanoo. (HäSa)