Kanta-Häme

Vaakakupissa market ja puisto – Turengin S-marketin muutto jakaa mielipiteitä

Turengin keskustan S-Market on vaihtamassa paikkaa.

S-ketju on kiinnostunut rakentamaan uuden marketin Harvialantien ja Turengintien risteyksessä sijaitsevalle tyhjillään olevalle tontille, jossa on nyt puisto. (HäSa 25.5.2017)

Janakkalan kunnanvirastoon ja omakotitaloalueeseen rajoittuva alue on noin kolmen hehtaarin kokoinen. Puistomainen alue on kunnan omistama ja osa kunnanviraston tonttia. S-market veisi siitä noin hehtaarin.

– Rakennus tulisi olemaan pinta-alaltaan 3 500 neliömetriä. Lisäksi marketin yhteyteen tulisi 60 autopaikkaa, Janakkalan elinvoimapäällikkö Ismo Holstila kertoo.

Siirrolla Osuusliike Hämeenmaa tavoittelee marketille sekä lisää myymälä- että parkkitilaa. Uusi myymälä olisi 500 neliömetriä suurempi kuin nykyinen.

Nykyinen S-market sijaitsee kivenheiton päässä liikenneympyrästä Turengintiellä. Torstaiaamuna marketin parkkipaikan liikenne on vilkasta ihmisten piipahtaessa kaupassa ja suunnatessa edelleen kohti työpaikkojaan.

Ostoksille saapunut Reino Suonsivu ei ole kuullut uusista suunnitelmista aiemmin.

– Pitää nyt vähän pureksia asiaa. Päällimmäinen kysymys tässä kai on, että miksi marketin pitää vaihtaa paikkaa? hän toteaa.

Suonsivun mukaan uudelle marketille kaavaillulla tontilla oleva puisto ei ole kovinkaan ahkerassa käytössä.

– Eihän siinä oikein ole mitään, miksi ihmiset sinne menisivät. Useimmiten se on mielestäni tyhjä.

Syntyperäinen turenkilainen Tuula Huusko kertoo S-marketin paikalla olleen aina kaupan.

– Olen käynyt tällä paikalla kaupassa jo 1960-luvulla.

Toisaalta hänellä ei ole mitään marketin siirtymistä vastaankaan.

– Joskus koiran kanssa olen siinä puistossa käynyt, mutta sen tutumpi paikka se ei minulle ole.

Kävelykatu Keskuskujalla sijaitsevassa Synsamissa työskentelevä Laura Kallio epäilee, että S-marketin muutto saisi ihmiset karkaamaan Turengin keskustasta. Liikenneympyrän toinen puoli on hieman syrjässä pienestä keskustasta.

– Koko kävelykatuhan on nyt aika kuollut. Ajattelen niin, että kylällä olisi enemmän elämää ja väkeä, jos S-marketkin olisi tässä.

Myös Kallio miettii syytä marketin muuttohaluille.

– Toisaalta onhan tämä parkkipaikka joskus hieman hankala, joten miksei muutto olisi liikenteen kannalta hyvä asia.

Kallio itse ei ole tontilla nyt sijaitsevaa puistoa ikinä käyttänyt.

Hämeen Sanomien mielipidepalstalla S-ketjun viime viikolla julkistetut kaavailut ovat herättäneet keskustelua. Torstaisen lehden tekstiviesteissä suunnitelmia vastustettiin kahdella eri viestillä.

Myös nimimerkki Keskiössä ihminen (HäSa 31.5.2017) vastusti jyrkästi uutta markettia mielipidekirjoituksessaan.

– Viihtyisää, vehreää, huolella hoidettua asuinympäristöä, sitä asukkaat odottavat, eivät todellakaan paraatipaikalle market-arkkitehtuuria ja lisääntyvän liikenteen hulabaloota. Häsa

Uusimmat