Kanta-Häme

Vaalianalyysi: Kanta-Hämeellä on mahdollisuus kahdeksaan kansanedustajaan

Hämeen vaalipiirissä on monta mielenkiintoista taisteluasetelmaa, arvioi toimittaja Viki Salonen.
Osa Hämeen vaalipiirin kansanedustajista saa kisata tosissaan nousevia haastajia vastaan. Osa joutuu jännittämään koko listan äänipottia. Yllätyksetkin ovat aina mahdollisia.
Osa Hämeen vaalipiirin kansanedustajista saa kisata tosissaan nousevia haastajia vastaan. Osa joutuu jännittämään koko listan äänipottia. Yllätyksetkin ovat aina mahdollisia. Kuva: Viki Salonen

Ennakkoasetelmien valossa Kanta-Häme kasvattaa painoarvoaan yhdellä tai jopa kahdella kansanedustajalla. Kuluneella vaalikaudella heitä on ollut kuusi.

Paikkajaon ratkaisee lähellä läpimenoa olevien rajatapausten kohtalo.

Viki Salonen

Omien puolueidensa istuvia kansanedustajia haastavilla kiikun kaakun -ehdokkailla on sama viestinnällinen ongelma: kuinka alleviivata äänestäjille oman henkilökohtaisen äänisaaliin tärkeyttä ja esimerkiksi saman alueen täyte-ehdokkaiden äänestämisen epätarkoituksenmukaisuutta niin, ettei se vaikuttaisi ylimieliseltä tai liian aggressiiviselta suhteessa puoluetovereihin?

Kanta-Hämeessä tämän kategorian ehdokkaita löytyy SDP:n, perussuomalaisten ja keskustan riveistä.

Vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien yksinäiset kärkiehdokkaat joutuvat puolestaan jännittämään vain koko listan äänimäärää, vihreiden ennakkosuosikit sekä omaa sijoitustaan että listan vetoa.

 

SDP:n varmin läpimenijä on vaalipiirin viimekertainen ykkönen, hämeenlinnalainen Tarja Filatov, ja toiseksi varmin lahtelainen Ville Skinnari. Seuraavista paikoista kisaavat lahtelainen Mika Kari ja paluuta politiikkaan tekevä hämeenlinnalainen Johannes Koskinen.

Myös forssalainen Kaisa Lepola saattaa räväyttää neljän kärkeen. Jos SDP yltää tavoitteeseensa eli peräti viiteen paikkaan, Lepolan läpimenon voi estää vain riihimäkeläinen Miia Nahkuri, jolla on niin ikään omat mahdollisuutensa.

Kummankin haastajan tulos riippuu pitkälti siitä, kuinka tehokkaasti he onnistuvat imuroimaan omien alueidensa otettavissa olevat äänet.

Jos demarien taisto käy tiukaksi, keskinäiseen järjestykseen voi vaikuttaa moni asia, esimerkiksi se, keille menevät hämeenlinnalaisen Iisakki Kiemungin viimekertaiset äänet.

Päijät-Hämeessä SDP:n sisäistä kisaa värittävät Skinnarin ja Karin keskinäiset jännitteet sekä kahden muun lahtelaisehdokkaan äänimäärät.

 

Olisi dramaattinen yllätys, jos joku kokoomuksen kolmesta kansanedustajasta putoaisi. Niin forssalainen Sanni Grahn-Laasonen, loppilainen Timo Heinonen kuin orimattilalainen Kalle Jokinenkin ovat päässeet näkyviin rooleihin.

Ainoa uhka tulee Lahdesta: nouseva tähti Milla Bruneau. Myös Kanta-Hämeen kokoomusedustajat tarvitsevat ääniä Päijät-Hämeestä. Toisaalta Bruneau voi onnistuessaan tuoda kokoomukselle neljännen paikan.

Hämeenlinnalaiset Helena Lehkonen ja Mika Walkamo eivät yllä kärkikahinoihin.

 

Perussuomalaisissa pöytä on katettu hämeenlinnalaisen Lulu Ranteen läpimenolle. Tällä kertaa hän on Kanta-Hämeen ylivoimainen ykköspersu, ja viime eduskuntavaaleissa perussuomalaisille annettuja ääniä vapautuu iso kasa.

Ellei perussuomalaiset veny kolmeen paikkaan, Ranteen läpimeno vaatii hollolalaisen kansanedustajan Jari Ronkaisen pudottamista. Viimeksi Ranne hävisi Ronkaiselle melko niukasti.

Listan varmin läpimenijä on lahtelainen Rami Lehto.

 

Keskustassa Timo Kaunistolla on nyt iskun paikka. Jos kepun häämöttävä vaalitappio jää Hämeessä yhteen paikkaan, hänellä on saumat eduskuntaan ohi viime vaalien viimeisen läpimenijän, lahtelaisen Martti Taljan.

Hämeenlinnalaisen Kauniston valtteja ovat tunnettuus sekä ajoittaisen toisinajattelijan maine, joka voi puhutella myös Sipilän hallitukseen suivaantuneita keskustan äänestäjiä.

Forssalaisen Johanna Häggmanin ongelma on se, ettei häntä vielä tunneta Lounais-Hämeen ulkopuolella. Päijät-Hämeen haastajakärjessä on asikkalalainen Hilkka Kemppi.

Listan vahvin nimi Juha Rehula uusinee paikkansa jälleen kerran. Nähtäväksi jää, verottaako äänimäärää Rehulan puolikas ministerikausi, esimerkiksi aluesairaaloita riisunut terveydenhuoltolaki ja julkisuudessa ruodittu uupuminen.

 

Vihreiden kärkipaikka ratkaistaan kahden erilaisen hämeenlinnalaisen kesken. Piirin jäsenäänestyksen voittanutta Mirka Soinikoskea voi pitää lievänä ennakkosuosikkina takavuosien kansanedustajaa Kirsi Ojansuu-Kaunistoa vastaan. Vaalipäivä paljastaa, kuinka Ojansuu-Kauniston monin tavoin muista poikkeava profiili puree äänestäjiin.

Iskuetäisyydellä on riihimäkeläinen Sari Jokinen.

Vihreiden listan ykköspaikka irronnee Hämeessä suhteellisen pienellä äänimäärällä. Eduskuntapaikka vaatii kuitenkin koko listan ääniosuuden kasvattamista. Viimeksi vihreät jäi selvästi äänikynnyksen alapuolelle. Tällä kertaa läpimenoa auttaa puolueen valtakunnallinen myötätuuli.

 

Vasemmistoliiton kiistaton ykkönen on riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen, jonka henkilökohtaisen äänimäärän voi olettaa edelleen kasvavan, sillä hän on murtautunut vaalikauden kuluessa puolueensa eturiviin.

Pekosenkin peikkona on äänikynnys, jonka ylittämisessä vasemmistoliitolla on ollut melkoisia vaikeuksia. Puolueen kannatusmurheista huolimatta Pekosen suosio, kenties pienellä oppositionosteella ryyditettynä, kantaa hänet jälleen läpi.

 

Myös kristillisdemokraattien ykköstykki Päivi Räsänen saa jännittää vertauslukuaan.

Riihimäkeläisen Räsäsen paikka on vaarassa, sillä puolueen kannatus on ollut Hämeessä pitkään laskutrendissä. Viime eduskuntavaaleissa KD luiskahti jo piilevän äänikynnyksen alapuolelle, vaikka onnistuikin säilyttämään ainoan paikkansa.

Tuolloin Räsänen lähti vaaleihin sisäministerinä ja puolueen puheenjohtajana, nyt vain pienen oppositiopuolueen rivikansanedustajana. Hänellä on kuitenkin oma vankka peruskannattajakuntansa, joka tuskin välittää ehdokkaansa valta-asemien katoamisesta.

 

Hämeen Sanomat haastatteli tulevien eduskuntavaalien 12 kantahämäläistä kärkiehdokasta. Tässä koko juttusarja (ehdokkaiden sukunimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä, suluissa alkuperäinen julkaisupäivä):

Tarja Filatov vaatii työttömille lisää palveluja – “Minunkin ministerikaudellani syntyi 120 000 uutta työpaikkaa” (12.2.2019)

Sanni Grahn-Laasonen: 16-vuotiasta ei saa jättää yksin – ”Tämä hallituskausi oli kuin yö ja päivä” (20.1.2019)

Kokoomuksen Timo Heinonen lupaa tehdä lisää maaleja – “Olen aina halunnut ajatella koko Hämettä” (2.3.2019)

Tohtoroituva viherkepulainen Timo Kaunisto haluaa haastaa populisteja – ”Vaikka ura meni, elämä tuli takaisin” (31.1.2019)

Demarien vanha äänirohmu Johannes Koskinen hakee paluuta eturiviin – “Politiikka ei ole selfieiden jakelua” (8.2.2019)

SDP:n Kaisa Lepola: Eduskunta tarvitsee oikeaa asiantuntemusta – “Voin haastaa koko porukan” (26.2.2019)

Miia Nahkuri haluaa napata Hämeen demarien viidennen kansanedustajapaikan – Syntyvyyskeskustelu vaikein aihe (21.12.2018)

Vihreiden vaalitaisto on kahden kauppa – Mirka Soinikoski ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto kisaavat Hämeen ainoasta paikasta (5.2.2019)

Aino-Kaisa Pekonen pääsi vauhtiin vasemmiston sote-soturina – “Olen vähän kreisi ja yllytyshullu” (27.2.2019)

Perussuomalaisten Lulu Ranne: Se on nyt tai ei koskaan – ”Kanta-Hämeellä on lällyt kansanedustajat” (1.2.2019)

Päivi Räsänen palaisi sotessa jo kerran kuopattuun malliin – “Feministit puhuvat ihan hömppää ja huuhaata” (16.2.2019)