Kanta-Häme

Vaalibussi alentaa äänestämisen kynnystä

Ensi viikolla Hämeenlinnassa tarjotaan hieman erikoisempi ennakkoäänestysmahdollisuus seurakuntavaaleissa.

Äänestyspaikaksi sisustettu matalalattiabussi kiertää nimittäin kantakaupungin alueella tiistaista perjantaihin saakka.

– Kirkko menee sinne, missä sen jäsenetkin arkiaskareissaan liikkuvat. Äänestäminen on helppoa esimerkiksi kauppareissun yhteydessä, sanoo viestintäpäällikkö Mikko Hieta Hämeenlinna-Vanajan seurakuntayhtymästä.

Nuoret äänestivät laiskasti

Seurakuntavaaleissa äänestävä antaa äänensä kerralla kahdesti. Yhteisen kirkkovaltuuston jäsentä äänestettäessä käytetään valkoista lipuketta, seurakuntaneuvoston oranssia.

Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa jo 16-vuotiailla on äänioikeus. Viime vaaleissa Hämeenlinnassa alle 18-vuotiaiden äänestysinto jäi kuitenkin alle valtakunnallisen keskitason, vaikka yleinen äänestysprosentti (16,8 %) oli taas keskitason yläpuolella.

Hieta toivoo, että vaalibussi innostaisi seurakuntalaisia äänestämään iästä riippumatta.

– En näe mielekkääksi arvottaa äänestäjiä iän perusteella. Kaikkien ääni on yhtä tärkeä.

Henkkari ja numero riittävät

Kiertävä vaalibussi on Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan ennakkoäänestyspaikka, joten äänestyskopeissa on esillä kyseisen seurakunnan ehdokkaiden numerot.

Niin bussiin kuin muihinkin ennakkoäänestyspaikkoihin ovat tervetulleita kaikkien ev. lut. seurakuntien jäsenet. Äänestää voi vain oman seurakuntansa ehdokasta. Ehdokaslistojen yhdistelmiin voi tutustua kirkkoherranvirastoissa tai seurakuntien verkkosivuilla.

Osa seurakunnista on lähettänyt jäsenilleen postitse ilmoituskortin, joka toimii samalla ennakkoäänestyksen lähetekirjeenä. Mukaansa äänestäjä tarvitsee välttämättä kuitenkin ainoastaan henkilöllisyystodistuksen ja oman ehdokkaansa numeron. (HäSa)

Menot