Kanta-Häme

Vaalikoneeseen vastanneet: Ei enää suojaa kuntien työntekijöille

Enemmistö Hämeen Sanomien vaalikoneeseen vastanneista hämeenlinnalaisista ehdokkaista ei enää halua betonoida kuntien henkilöstön asemaa.

Heistä jopa 63 prosenttia arvioi, että tehtävien vähentyessä kunnista on tarpeen vaatiessa vaikka irtisanottava työntekijöitä.

Vaalikoneeseen vastanneet äänestäjät ovat vielä ankarampia. Heistä 77 prosenttia olisi valmis irtisanomisiin, jos kuntiin jää liikaa henkilöstöä.

Puolueiden väliset erot ovat ennustettavia.

Kokoomuksen ehdokkaista 84 % pistäisi väkeä tarpeen vaatiessa kilometritehtaalle. Perussuomalaiset ja keskusta ovat lähes samoilla linjoilla.

Vain SDP ja Vasemmisto pitäisivät kunnallisista työpaikoista tiukasti kiinni.

Keskikaupungin tiivistäminen ja jopa 12-kerroksisten asuintalojen rakentaminen jakaa mielipiteitä.

Kokoomuksesta tulee vahva, vihreiltä varovainen ja vasemmistoliitolta vielä varovaisempi kannatus. Muiden puolueiden ehdokkaat ovat enemmän tai vähemmän vastaan, tiukimmin perussuomalaiset ja KD.

Vaalikoneen vastaajat ovat myös tiivistämistä tai ainakin korkeita taloja vastaa 61-prosenttisesti.

 

Maksuton varhaiskasvatus on muiden puolueiden mieleen, mutta kepun ja kristillisdemokraattien ehdokkaat eivät pidä sitä kovinkaan tarpeellisena.

Lähes kaikki vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat kannattavat sitä.

Vaalikoneen kaikista käyttäjistä 62 % on maksuttomuuden kannalla ja 36 ei.

Kulttuurikysymyksissä ehdokkaat liputtavat lähes yhtä paljon oman orkesterin kuin tasokkaiden orkesterivierailujen puolesta.

Joissakin puolueissa katsotaan myös, että talousahdingossa tällaisesta ylellisyydestä voidaan luopua.

Vihreissä ja vasemmistoliitossa peukutetaan erityisesti omaa orkesteria, eikä rahapulassakaan luovuttaisi kulttuuritarjonnasta.

Kokoomuksen ehdokkaat kannattavat varsinkin tasokkaita orkesterivierailuja. Sen sijaan harva luopuisi klassisen musiikin konserteista talousahdingossa.

Samoilla linjoilla ovat kepulaiset, joista moni tosin kannattaa myös omaa orkesteria.

Demareissakin tykätään orkesterivierailuista, mutta melkein yhtä moni luopuisi moisesta rahapulan vuoksi.

Perussuomalaisissa ehdottomasti suurin kannatus, 68 %, tulee sille, että talousvaikeuksien vuoksi orkesteripuuhista voidaan luopua.

Kaikista vastaajista 43 % luopuisi klassisen musiikin konserteista tiukan talouden vuoksi. 32 % kannattaa vierailevia ja 24 % omaa orkesteria.

Osa vastaajista ei ole samaa, eikä eri mieltä väittämistä. Se selittää, ettei vastauksista tule 100 prosenttia. HÄSA

Päivän lehti

28.5.2020