Kanta-Häme

Vaalikoppi kutsuu yhä useampia ennakkoon

Puolenpäivän jälkeen Turengin kirjastolla oli jo pahin vaaliruuhka hellittänyt.

Aamuyhdeksältä alkanut ennakkoäänestys näkyi Janakkalan toisella äänestyspaikalla jonona. Puoli yhden aikaan sivuhuoneeseen pystytetyllä äänestyspaikalla käy ihmisiä tasaisena virtana.

Aamupäivän aikana äänensä on käynyt kirjastolla antamassa runsaat parisataa ihmistä. Turenkilaisessa päiväkodissa työskentelevä Soile Lehtonen kävi äänestämässä samalla, kun hän vei päiväkodin lapset kirjastoon.

– Aina äänestän, ja ennakkoäänestämässä käyn melko usein. Viimeksi kävin, ja sitä edelliselläkin kerralla, Lehtonen toteaa.

Ennakkoäänestyksen suosio on kasvanut lähes säännöllisesti viime vaaleissa, ja Hämeen vaalipiirissä ennakkoäänestyksen suosio noudattaa valtakunnallista kehitystä.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 45 prosenttia kaikista Hämeen vaalipiirin äänestäneistä antoi äänensä ennen varsinaista äänipäivää.

Valtakunnallinen lukema oli tuolloin sama. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa lukema oli Hämeessä 43,8 prosenttia, ja vuonna 2003 ennakkoon kävi äänestämässä 37,6 prosenttia kaikista äänestäneistä.

– Ainakin Hämeenlinnassa aamupäivä oli suhteellisen vilkas, mutta äänestysinto kyllä tasaantuu lähipäivinä. Ennakkoäänestyksen suosio on koko ajan kasvanut, kertoo Hämeen vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Raimo Turunen.

Humppilassa äänestettiin viime eduskuntavaaleissa suhteellisesti enemmän ennakkoon kuin muualla Kanta-Hämeessä. Kunnassa annetuista äänistä 63 prosenttia annettiin ennen varsinaista vaalipäivää.

Hämeenlinnassa ennakkoäänestysprosentti oli vuoden 2011 vaaleissa 46,2 prosenttia.

Keskiviikkona Hämeenlinnassa äänestäjät olivat löytäneet ainakin Hämeenlinnan keskustan ennakkoäänestyspaikat. Kaupungintalon palvelupiste Kastellissa oli aamulla jonoa, samoin kauppakeskus Goodmanissa.

Yhdeltätoista alkanut jonotus ei ollut puoli kahden aikaan vieläkään päättynyt.

Hämeenlinnalainen Henri Seulanto lähti äänestämään vapaapäivänään Goodmaniin.

– Vaalisunnuntaina on aina helposti muuta tekemistä. Nyt ennakkoäänestys on tuotu esille paremmin kuin se on aikaisemmin ollut, Seulanto sanoo.

Kantahämäläiset ehdokkaat ovat perinteisesti saaneet ääniä päijäthämäläisiltä enemmän kuin naapurimaakuntaan menee.

Myös viime vaaleissa ennakkoääniä eniten saaneet ehdokkaat olivat Kanta-Hämeestä. Parhaiten menestyivät hämeenlinnalaiset Johannes Koskinen (sd.) ja Tarja Filatov (sd.) sekä riihimäkeläinen Päivi Räsänen (kd.).

Goodmanissa äänestämässä käynyt Riina Aaltonen kertoi antaneensa äänensä kantahämäläiselle ehdokkaalle.

– Paikallisten ehdokkaiden ajatuksista on paremmin perillä kuin esimerkiksi lahtelaisten, Aaltonen toteaa. HÄSA

LinkkiKatso ennakkoäänestyspaikat sekä ennakkoäänestyksen tilanne osoitteessa tulospalvelu.vaalit.fi/E-2015.

Päivän lehti

9.4.2020