Kanta-Häme

Vaalimainonta kukkii tienvarsilla – Kaupungilla olivat ulkomainostelineet loppua kesken

Kaupungilla olivat ulkomainostelineet loppua kesken.
Eduskuntavaaliehdokkaiden mainokset koristavat runsaina mm. 10-tien vartta. Kuva: Esko Tuovinen
Eduskuntavaaliehdokkaiden mainokset koristavat runsaina mm. 10-tien vartta. Kuva: Esko Tuovinen

Maaliskuun 14. päivä niitä alkoi ilmestyä. Eduskuntavaaliehdokkaiden mainoksia pylväisiin, pömpeleihin ja pientareille.

Esimerkiksi 4,5 kilometrin matkalla Katuman kiertoliittymästä Vanajanlinnantien risteykseen on yhteensä 45 mainosta ja toiseen suuntaan tultaessa vielä 16 lisää.

– Tosiaan meilläkin ollaan vähän yllättyneitä siitä, kuinka suosittua ulkomainonta vieläkin on, sanoo Tuomas Österman, Väyläviraston liikenteenohjauksen asiantuntija.

Tienvarsimainonnassa noudatetaan Liikenneviraston vuonna 2017 laatimia ohjeita vaalimainosten asettamisesta. Östermanin mukaan ulkomainonnassa on selkeitä alueellisia eroja.

– Sinne tänne on syntynyt keskittymiä, missä mainoksia on selvästikin jo liian lähellä toisiaan. Tosin sitä emme ole edes varsinaisesti rajoittaneet.

 

Vaalimainosten sijoittelua valvovat ely-keskukset. Osa valvonnasta on reagointia saatuihin ilmoituksiin ongelmapaikoista, osa hoituu muun työn ohessa.

– Hoitourakoitsijamme liikkuvat muutenkin paljon tiestöllä ja sopimukset velvoittavat heitä tarkkailemaan mainoksia ja tarvittaessa poistamaankin niitä, sanoo Uudenmaan ely-keskuksen yksikönpäällikkö Tuomas Vasama.

Vasama kertoo, että ohjeiden vastaisesti kiinnitettyjä mainoksia on jo kuluneiden viikkojen aikana poistettu, mutta kuinka paljon tai kuinka määrä vertautuu takavuosiin, ei ole vielä tiedossa.

“Varmaan kokonaisuudessaan joudumme puuttumaan satoihin vaalimainoksiin.”
– Meidän aluehan käsittää viisi maakuntaa, ja varmaan kokonaisuudessaan joudumme puuttumaan satoihin vaalimainoksiin.

Reippaisiin ylilyönteihin, kuten ladonseinän kokoisiin lakanoihin tai pelloille vietyihin valomainoksiin, ehdokkaat sortuvat enää harvoin. Tyypillisin esimerkki väärästä paikasta on liittymä, jossa mainos haittaa näkemistä. Suosittuja tukirakenteita ovat olleet myös liikenne- ja opastusmerkit.

– Tämä on kuitenkin selvästi vähentynyt. Kyllä se ohjeiden noudattaminen on hoitunut pikkuisen paremmin kuin ennen, luonnehtii Österman.

Hänen mukaansa takavuosina jotkut ehdokkaat etsivät ohjeista porsaanreikiä ja halusivat tarkoituksella koetella niiden rajoja.

– Nyt tuntuu enemmän siltä, että meininki on niin touhukasta, ettei katsota tarkkaan, mihin niitä ulkomainoksia laitetaan.

 

Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa maksutta jokaiselle ehdokkaita asettaneelle puolueelle tai valitsijayhdistykselle oman ruudun ulkomainoskehikossa. Kantakaupungissa näitä 20 ruudun kehikkoja on neljä, pitäjissä yksi kussakin.

Lakimies Merja Korhosen mukaan järjestelmä toimii.

– Tosin telineet ovat vähän räikeän näköisiä, kun kaikki eivät niihin mainoksia laita, vaikka paikan haluavatkin.

Näissä eduskuntavaaleissa ehdokkaiden runsas määrä aiheutti oman tenkkapoonsa kaupungin rakennepalveluille: kehikkoja oli varastossa liian vähän.

– Ongelma johtui siitä, että kun ehdokaslistojen yhdistelmä julkistettiin, oli auttamattoman myöhäistä hankkia telineitä lisää. Ymmärtääkseni monissa muissakin kunnissa on tapahtunut samalla tavalla, sanoo Korhonen. HÄSA

 

Lue myös: Ennakkoäänestys alkoi – Henkilöllisyystodistukseksi käy ajokortti, passi tai henkilökortti