Kanta-Häme

Vaalisalaisuudesta pidetään kiinni

Hämeenlinnan kaupunginjohtajakisan loppusuoralla on kolme vahvaa ehdokasta. Maanantaina on siis odotettavissa kahden kierroksen vaali, ja tässä vaiheessa on mahdotonta ennustaa, pääseekö toiselle kierrokselle Päivi Laajalan seuraksi Juha Isosuo (kok.) vai Timo Kenakkala (sd.).

Keskustataustainen Päivi Laajala tietysti menestyy ensimmäisellä kierroksella, sillä tuskin kukaan Pro Hämeenlinnan 22-henkisestä ryhmästä äänestää kokoomuksen tai sosiaalidemokraattien ehdokasta.

Yhteistyöstä ei ole sovittu

Nyt kiinnostaa, aikovatko kokoomus ja SDP tehdä yhteistyötä, jotta jommankumman ehdokas voittaa Laajalan toisella kierroksella. Mutta ainakaan etukäteen ryhmäjohtajat eivät tällaisesta yhteistyöstä halua kertoa.

Kokoomuksen Katriina Laaksonen sanoo, ettei kokoomuksella ole ollut tällaista yhteydenpitoa SDP:n kanssa.

– Kokoomuksen ryhmä miettii vielä maanantaina viimeiset sävelet. Me pidämme siinä vielä ryhmäkokouksen ja katsomme, mitä vaihtoehtoja on olemassa.

Laaksonen ei siis paljasta, olisiko kokoomus Kenakkalan vai Laajalan kannalla siinä tapauksessa, että Isosuo ei pääse toiselle kierrokselle.

– En voi sanoa, ryhmä tekee päätöksen.

Ryhmäkuria noudatetaan

Sosiaalidemokraattien Sari Myllykangas on vielä vähäpuheisempi. Hän ei vastaa edes kysymykseen siitä, onko SDP neuvotellut äänestyskuviosta kokoomuksen kanssa.

SDP aikoo noudattaa äänestyksissä ryhmäkuria, ja kokoomuskin mitä todennäköisimmin.

– Kyllä me ryhmänä mennään, siitä ei ole ollut mitään epäselvää, Myllykangas sanoo.

Katriina Laaksosen mukaan kokoomuksessa on ajateltu, että ryhmänä toimitaan.

– Mutta ryhmähän senkin päättää maanantaina. Joka kerta, kun tehdään ryhmäpäätös, siitä on ryhmänä etukäteen sovittu.

Salainen toimitus

Sari Myllykankaan mukaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja antoi kaupunginjohtajan vaalista käytännön ohjeita maanantaina.

– Äänestyskäytäntö on sellainen, että vaalisalaisuus säilyy.

Kenenkään ei tarvitse siis täyttää äänestyslippua omalla paikallaan, vaan lippuun voi kirjoittaa ehdokkaansa nimen niin, ettei sitä näe kukaan muu.

Valtuusto valitsee Hämeenlinnan kaupunginjohtajan ensi maanantaina. Valtuutetut saavat äänestää ketä tahansa virkaa hakenutta tai siihen suostumuksensa antanutta. (HäSa)

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic