Kanta-Häme

Vaalit lähestyvät, mutta EU ei innostanut Hämeenlinnassa

Kantahämäläiset lähtivät laiskasti EU-arjessa -kiertueen päätöstapahtumaan Hämeenlinnassa, vaikka Tavastilassa oli mahdollisuus tentata europarlamentaarikkoja ja muita EU-vaikuttajia. Iltapäivällä pääsi osallistumaan Raatihuoneella EU:n demokratiaa ja vaikuttamista käsittelevään seminaariin.

Parlamenttikauden aikana Suomea kiertänyt EU-arjessa tapahtumasarja huipentui Hämeenlinnassa, jossa julkistettiin myös komission tuottama mielipidekysely kantahämäläisten suhtautumisesta Euroopan unioniin.

Tapahtumaan osallistuminen tapahtumaan ei välttämättä kulje käsi kädessä kantahämäläisten vaikuttamishalukkuuden kanssa.

– Koko maassa tehdystä kyselystä selviää, että 62 prosenttia suomalaisista aikoo melko varmasti tai varmasti äänestää eurovaaleissa, kertoo Euroopan komission Suomen-edustuston vt. päällikkö Sari Artjoki.

Demokratian toteutuminen EU:ssa ei tyydytä kantahämäläisiä, jotka arvioivat myös, ettei kansalaisen ääni kantaudu EU:hun saakka.

EU-kielteisiä vain viidennes

Suhtautuminen EU:hun jakaa yhä kantahämäläisiä kahteen leiriin, mutta maakunnassa jäsenyyden kannattajia on enemmän ja vastustajia vähemmän kuin koko maassa.

EU:n tärkeimmäksi aikaansaannokseksi kantahämäläiset listaavat ihmisten, tavaroiden ja palvelujen vapaan liikkuvuuden (37%) unionin alueella, rauhaa (27%) ja valuutta tulee vasta sen jälkeen (15%).

Koko maassa taas asetetaan ykkössijalle yhtenäinen valuutta (84%) ja vasta toiseksi liikkuvuus (64%).

Erityisesti tullittomuus EU-alueella, liikkuminen maasta toiseen ilman passin tarkastusta ja alueen yhteinen euro ovat EU:n tuomia etuja, joita kaikkia yli kolmannes kantahämäläisistä arvostaa omassa elämässään.

EU ei kiinnosta

Vaikka EU on helpottanut matkustamista, asukkaiden tavalliseen arkeen se ei juuri ole vaikuttanut. Näin ajattelee lähes puolet kyselyyn vastanneista, mutta toisaalta kolmannes arvioi vaikutukset myönteisiksi ja joka kymmenes kielteisiksi.

Vaikka eurovaalit ovat lähellä, 55 prosenttia kyselyyn vastanneista ei ollut kiinnostunut EU:n toiminnasta, mutta 44 prosenttia taas kertoi asioiden kiinnostavan.

Tiedot ovat peräisin Euroopan komission Suomen-edustuston Taloustutkimuksella teettämistä kyselyistä, joissa selvitettiin Kanta-Hämeen, maakuntien ja suomalaisten suhtautumista Euroopan unioniin ja EU:n vaikutuksiin maakunnassa. (HäSa)