Kanta-Häme

Vaaliteltoilla tentataan sotesta ja paikallispolitiikasta

Kävimme markkinapäivänä Hämeenlinnan torilla kysymässä puolueilta neljä kysymystä: 

1. Minkälaiset asiat äänestäjiä mietityttävät?
2. Tulevatko ihmiset oikeasti keskustelemaan vai nauttimaan vain antimista?
3. Mitä yleensä tarjoatte kävijöille?
4. Minkälaisia vaalituotteita on jaossa?

Kristillisdemokraatit

Matti Eklund, varapuheenjohtaja/HML, ehdokas

1. Palvelut on ykkösasia. Vanhusväestö on epävarma, millaista on tulevaisuuden vanhustenhoito. Nuorempi polvi on kiinnostunut koulutusasioista, etenkin ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta. Keski-ikäisillä on huoli omista vanhemmistaan ja lapsistaan. Myös kaupungin talous puhuttaa; miten palvelut taataan, jos rahaa ei ole.

2. Sekä että. Kyllä lämmin mehu aika monia kiinnostaa, mutta on meillä mukavia juttuhetkiä puolin ja toisin. Tällainen rakentaa yhteisöllisyyttä. On hienoa, että ihmiset tulevat vielä kohtaamaan toisia ihmisiä.

3. Mehua, kahvia, keksiä ja pullaa. Sihteerimme on erinomainen leipuri. Tämän päivän (tiistai) erikoisuus on banaanikakku.

4. Nyt on jaossa pinssejä, ohjelmalehtisiä ja puolueen KD-lehtiä.

 

Perussuomalaiset

Kari Aaltonen, ehdokas

1. Aika paljon on epävarmuutta ja kiukkuakin sote-asioihin liittyen. Se mietityttää, pysyvätkö palvelut myös maalaiskunnissa. Tietysti kiinnostaa tämä Timo Soinin tilanne ja se, kuka hänen seuraajakseen tulee puheenjohtajana.

2. Kyllä ihmiset oikeasti keskustelemassa käyvät. Vähän ihmiset arastelevat perussuomalaisia, mutta kun he ovat huomanneet, että ihan tavallisia ihmisiä tässä ollaan, he ovat jääneet tarinalle. 

3. Mehua, pipareita ja karkkeja.

4. Jaamme ilmapalloja, omaa lehteä ja kyniä.

 

Kokoomus

Keijo Suomalainen, vaalipäällikkö

1. Sosiaali- ja terveyspalvelut, yllätys, yllätys! Olemme joutuneet järjestämään ehdokkaille perehdytystä sotesta, jonka ei pitänyt olla kuntavaalien teemana lainkaan. Tosi paljon tulee Kokoomukselle kysymyksiä, miksi edistämme valinnanvapautta ja siitä, mitä se tarkoittaa yksittäisen henkilön kannalta. Lisäksi toriparkki on ollut esillä ja kaupungin poliittinen ilmapiiri, johon hämeenlinnalaiset ovat turhautuneita.

2. Ihmiset tulevat keskustelemaan. Ehdokkaiden läsnäolo on tärkeää, ja osa haluaa tavata jonkun tietyn ehdokkaan. Meillä yli puolet on uusia ehdokkaita, ja vaikuttaa siltä, että heidän kanssaan halutaan keskustella.

3. Täällä torilla ei saa tarjota kahvia, koska torilla on vastaavaa liiketoimintaa. Tarjolla on mehua, ja meillä on ollut vaalimuffinsseja ja karkkeja. Tulossa on myös makkaragrilli. Se on suosittu.

4. Nyt ei ole jaettu mitään muuta kuin puolueen ja Hämeenlinnan vaaliohjelmia sekä jäsenhankintakortteja. Ehdokkailla on jaossa omia tuotteitaan (vierestä yksi ehdokas huutelee jakavansa arvonnan kautta risteilylahjakortteja sekä lentoliput Pariisiin).

 

Vasemmisto

Reeta Lahtinen, ehdokas

1. Sote on päivänpolttava aihe viikosta toiseen. Ihmiset miettivät, karkaavatko palvelut pois ja onko lääkäri vielä lähellä. Samalla he miettivät, miten vammaispalveluille käy sotessa. Paikallisesti on puhuttanut varhaiskasvatus ja siellä tuntiperusteinen laskutus, joka on otettu käyttöön.

2. Hyviä keskusteluja on käyty. Oman kunnan asiat mietityttävät ihmisiä. Mehu tai tee toimii vain pienenä jäänmurtajana, jolloin meitä on helpompi lähestyä.

3. Nyt on tarjolla kuumaa mehua ja keksejä. Makkaraakin grillailemme jatkossa.

4. Minä jaan ihmisille teetä. Tarjolla on muuten kyniä, tulitikkuja, pinssejä ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon kannustavia tarroja.

 

Vihreät

Esa Kilpi, vaalivastaava, ehdokas

1. Lasten ja nuorten asioista on kyselty. Ihmiset ovat huolissaan, koska Hämeenlinnassa on niin vähän lapsiperheitä ja kaupunki on muuttumassa eläkeläiskaupungiksi. He haluavat tietää, mitä voisi tehdä suunnan kääntämiseksi. Myös vanhustenhuolto on puhuttanut. Aika vähän on kyselty ympäristöasioista. Kaavoituksesta, kuten Asemanrannasta tai Engelinrannasta, ei ole kysytty eikä joukkoliikenteestä tai pyöräilystä.

2. Sehän on perinne, että ihmiset käyvät vaaliteltoilla maistiaisilla. Mutta aina on niitäkin, jotka haluavat kysellä ja jutella.

3. Aika vähän meillä on ollut tarjottavaa. Nyt on tarjolla Kettukarkkeja ja omenamehua.

4. Pinssejä, tarroja, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton kondomeja ja asiaa. Meillä oli aiemmin myös heijastimia.

 

SDP

Mirja Piiroinen, ehdokas

1. Toriparkki puhuttaa edelleen sekä linja-autoaseman ehdotukset; ihmisten mielestä alue on ahdettu täyteen korkeita rakennuksia. Joukkoliikenne kiinnostaa nyt, kun se kilpailutettiin. Meiltä kysytään myös eläkeasioista ja siitä, miksi hallitus rankaisee pienituloisia kaikessa. Tulevat terveyspalvelut herättävät myös hämmennystä.

2. Osa tulee varta vasten keskustelemaan ja odottaa tiettyä ehdokasta. Sellaisia uusia hämeenlinnalaisia, jotka eivät vielä tunne kaupunkia, on jäänyt juttelemaan pidemmäksikin ajaksi. Kyllä kiinnostusta politiikkaan on.

3. Yleensä tarjolla on kahvia, pipareita, karkkia ja kuumaa mehua. Perjantaina aloitamme grillimakkarakiertueen, ja hernesoppaakin on tiedossa.

4. Nyt on jaossa vaaliohjemaa. Ehdokkailla on muun muassa pinssejä ja karkkeja. Tulitikkuja on tulossa.

 

Keskusta

Antti Leinikka, ehdokas

1. Aika moni ottaa puheeksi valtakunnanpolitiikan, kuten mitä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tehnyt ja miten persujen puheenjohtajakisa tulee menemään. Toiset pitävät Sipilää lievästi itsevaltiaana ja toiset ovat sitä mieltä, että hän tekee niin kuin pitääkin. Ihmiset ottavat esiin erilaiset leikkaukset. Paikallispolitiikkaan viesti on, että lopettakaa jo se riitely.

2. Muutamat haluavat keskustella pitkäänkin, etenkin tutun ehdokkaan kanssa. Osa käy vain nappaamassa kuuman mehun ja jatkaa matkaa. 

3. Näin talvella on tarjolla lämmittävää kuumaa mehua ja keksejä.

4. Vaalituotteita ei juuri ole, koska ehdokasnumeroita ei ole vielä saatu. Jaamme ohjelmalehtisiä.

Päivän lehti

31.5.2020