Kanta-Häme

Vaalitutkimus: Perussuomalaiset viisinkertaistamassa paikkamääränsä Hämeenlinnassa

 

Perussuomalaiset on saavuttamassa tavoitteensa kuntavaaleissa Hämeenlinnassa. Hämeen Sanomien Tutkimus- ja analysointikeskus TAK:lta tilaama vaalitutkimus lupaa puolueelle peräti kymmenen paikkaa Hämeenlinnan valtuustoon.
 
Tällä hetkellä perussuomalaisilla on Hämeenlinnassa vain kaksi valtuutettua. Vaalitutkimuksen mukaan puolueen kannatus on noussut neljässä vuodessa 3,5 prosentista 16,2 prosenttiin.
 
SDP suurin häviäjä
Tutkimuksen mukaan kokoomus säilyttää asemansa kaupungin suurimpana puolueena. Kokoomusta kannattaa tällä hetkellä 30,1 prosenttia hämeenlinnalaisista. Kannatus on laskenut neljän vuoden takaisesta 2,2 prosenttiyksikköä.
 
Kun kokoomus sai viime kuntavaaleissa 20 valtuutettua, tutkimus ennakoi puolueelle näissä vaaleissa kaksi paikkaa vähemmän.
 
Suurinta menetystä tutkimus povaa SDP:lle, joka saisi tulevaan valtuustoon jopa kuusi edustajaa vähemmän. Puolueen kannatus on tutkimuksen mukaan laskenut neljässä vuodessa kymmenellä prosenttiyksiköllä.
 
Lisäksi keskusta on menettämässä yhden paikan Hämeenlinnassa. Seitsemällä paikallaan se on putoamassa kaupungin neljänneksi suurimmaksi puolueeksi perussuomalaisten taakse.
 
Kristilliset nousussa
Pienpuolueista kristillisdemokraatit on tekemässä jonkinlaista yllätystä. Vaalitutkimuksen mukaan puolue on lisännyt kannatustaan 0,5 prosenttiyksikköä ja sillä on mahdollisuus yhteen lisäpaikkaan. Neljällä valtuutetullaan kristilliset nousisi tasoihin vihreiden kanssa.
 
Tutkimuksen mukaan vihreiden kannatus on laskenut neljässä vuodessa 0,4 prosenttiyksikköä, kun taas vasemmistoliiton kannatus on noussut saman verran. 
 
Vihreiden ja vasemmistoliiton paikkamäärä on kuitenkin gallupin perusteella säilymässä ennallaan.
 
Koalitio vähemmistönä
Vaalitutkimus osoittaa, että kokoomuksen ja SDP:n valta Hämeenlinnan valtuustossa ei ole horjumassa perussuomalaisten noususta huolimatta.
 
Pro Hämeenlinna -koalitio eli perussuomalaiset, keskusta, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto ovat saamassa yhteensä 23 paikkaa. Kokoomuksella ja SDP:llä olisi yhteensä 32 paikkaa.
 
Jos tutkimustulos toteutuu, myöskään vihreät eivät nousisi uudessa valtuustossa vaa´ankielen asemaan. Koalitio lisättynä vihreillä saisi 27 ääntä ja jäisi yhä viiden paikan päähän kahden suurimman puolueen yhteenlasketusta äänimäärästä.
 
Kolmasosa miettii vielä
Tutkimukseen haastateltiin 1001 hämeenlinnalaista. Heistä 437 nimesi puolueen, jota aikoo äänestää kuntavaaleissa. 
 
Tuloksissa on vielä epävarmuutta, sillä 31,9 prosenttia vastaajista ei ollut vielä tutkimusaikana päättänyt, mitä puoluetta äänestää näissä vaaleissa. Lisäksi 7,8 prosenttia vastaajista ei halunnut kertoa puoluekantaansa.
 
Tutkimuksen virhemarginaali 3,1 on samaa luokkaa kuin valtakunnallisissakin vaaligallupeissa. (HäSa)
 
 
 
 

Kokoomus jyrää kantakaupungissa

Vaalitutkimuksen mukaan hämeenlinnalaisnaiset kannattavat eniten kokoomusta, kun taas miehet suosivat yhtä lailla kokoomusta ja perussuomalaisia.
 
Alle 25-vuotiaat äänestävät etenkin vihreitä ja perussuomalaisia, kun taas yli 25-vuotiaiden suosikkipuolue on kokoomus. Tasaisimmin eri puolueita kannattavat 45–64-vuotiaat.
 
Kun galluptulosta tarkastellaan vanhojen kuntarajojen mukaan, ykköspuolue vaihtuu postitoimipaikan mukaan. Kokoomus on ykkösenä ainoastaan kantakaupungissa, kun taas SDP jyrää Iittalassa ja Rengossa. Hauho ja Tuulos ovat keskustan vankinta kannatusaluetta, kun taas perussuomalaisista tykätään etenkin Lammilla.
 
Tutkimukseen vastanneet pitävät ehdokkaan mainetta tärkeimpänä ominaisuutena ehdokasta valitessaan. Myös puoluekanta ja persoona ovat tärkeitä. Sen sijaan iällä ja etenkään sukupuolella ei näyttäisi olevan suurta merkitystä ehdokkaan valinnassa.
 
Tärkeimpinä vaaliteemoina vastaajat pitävät terveydenhuollon ja vanhusten hoidon kysymyksiä, kun taas vähiten tärkeinä pidetään kaavoituksen ja julkisen liikenteen kysymyksiä.

 

 

 

 

”Aijai sentään!”

Kanta-Hämeen perussuomalaisten puheenjohtaja Antero Niemelä ilahtuu kuullessaan puolueen olevan yltämässä tavoitteeseensa, 10 valtuustopaikkaan.
 
– Tämä tuntuu vallan mukavalta. Suuri työ on tehty ja meillä on ollut tosi hyvä tsemppihenki, ehkä se näkyy tässä tuloksessa. Aijai sentään kuinka mukavaa on lauantaina taas mennä torille, Niemelä sanoo.
 
Hänen mukaansa Pro Hämeenlinna -koalition 23 paikassa on yksi paikka enemmän kuin mitä puolueet osasivat odottaa.
 
– Tämä näyttää nyt tosi mainiolta. Ei voi muuta kuin olla tosi tyytyväinen. Olemme vissiin olleet oikealla asialla niin pro-porukan kanssa kuin puolueenakin. Nyt vaan jännitetään vaali-iltaa, Niemelä sanoo.
 
Myös Hämeenlinnan kristillisdemokraattien puheenjohtaja Teija Arvidsson yllättyy iloisesti galluptuloksesta. Hänen mukaansa valtakunnallisesti poikkeava tulos kertoo siitä, että puolueen nykyiset valtuutetut ovat onnistuneet työssään.
 
– Erittäin iloinen uutinen! Olemme tehneet uskottavaa ja asiantuntevaa politiikkaa, joka on selvästikin havaittu. Siitä nöyrä kiitos gallupiin vastanneille, Arvidsson toteaa.
 
Hän pitää Pro Hämeenlinnan yhteispaikkamäärää ”aika hurjana lukuna”.
 
– Teemme yhteistyötä joissakin asioissa, mutta varmasti olemme joskus myös eri mieltä. Kaikki viisaus ja ymmärrys ei asu yhdessä puolueessa, joten sen vuoksi tärkeintä ovat hyvät puhevälit ihan kaikkiin puolueisiin, Arvidsson muistuttaa. (HäSa)
 
 

Demareiden toiminnanjohtaja povaa menetyksiä keskustalle

Hämeen Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Raimo Turunen ei joudu tunnemyrskyn vietäväksi, vaikka Hämeen Sanomien tuore vaaligallup povaakin demareille synkkää vaalitulosta Hämeenlinnassa.
 
Galluptulos ennustaa demareiden menettävän kuusi paikkaa ja olevan siten valtuustopaikkojen suhteen vaalien suurin häviäjä. Demarit olisi silti valtuuston toiseksi suurin puolue 14:llä paikallaan.
 
– En kovin merkittävää painoarvoa tälle anna, koska tulos on hyvin samantyyppinen kuin eduskuntavaalien alla. Gallupit näyttivät silloin demareille suurin piirtein murskatappiota, ja silti noustiin vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi.
 
Turusen mielestä galluptulos toimiikin lähinnä muistutuksena siitä, että äänestämässä tulee käydä.
 
– Mitään ei tule ilmaiseksi, vaan kaikki pitää tehdä sen eteen, että menestymme näissä vaaleissa. 
 
Perussuomalaisten Turunen uskoo vankistavan asemiaan muiden kustannuksella, sillä viime kunnallisvaaleissa sekä puolueen kannatus että ehdokasmäärät olivat aivan eri tolalla kuin nyt.
 
Entä mikä on Raimo Turusen oma veikkaus lopputuloksesta?
 
– Oletan, että kokoomus ja demarit ovat aika tasavahvoja ja perussuomalaiset nousee. Todennäköistä on, että keskusta menettää aika paljon.
 
”Kokoomuksen kannalta hyvät asetelmat”
Hämeen Kokoomuksen toiminnanjohtaja Mika Airinen suhtautuu niin ikään galluptulokseen maltillisesti.
 
– Näyttäisi siltä, että kokoomuksella on vallan hyvät edellytykset pysyä Hämeenlinnassa suurimpana puolueena. Paikkamääräkin näyttäisi olevan aika lailla kuosissaan ja voi siitä tietysti vielä muuttuakin. Kyllä tämä ihan hyvät asetelmat antaa.
 
Airinen uskoo galluptuloksen antavan jonkinlaista osviittaa tuloksesta, mutta ei sentään lähtisi paikkamääriä sen perusteella jakamaan. Hän muistuttaa galluppien myös kertovan menneestä ajasta, ei siitä, mitä tilanne mahdollisesti äänestyspäivänä on.
 
Gallupin povaamaa perussuomalaisten nousua Airinen pitää suurena, vaikka odotettavissa onkin, että puolue vankistaa asemiaan.
 
– On eri asia, löytyykö sieltä sitten sopivia ehdokkaita äänestäjille, ja kuinka kattava ehdokaslista on äänestäjiä ajatellen. (HäSa)
 

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic