Kanta-Häme

Vaalivoittajan ryhmästä joka neljäs eläkeiässä

 

Uudessa eduskunnassa istuu 73 uutta kansanedustajaa, mikä on 11 vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Eduskunnan uudistumisessa on palattu siis viime kerran piikin jälkeen normaalille tasolle.

Isoista puolueista eniten uudistuu vaalien voittajan eli keskustan eduskuntaryhmä, jonka 49 edustajasta peräti 20 on uusia.

Keskustan uudet nimet ovat tosin jakautuneet kahtia uusvanhaan konkarikaartiin ja nuoriin tulokkaisiin. Puolet uusista nimistä on eduskuntaan tauon jälkeen palaavia. Senioriosastoa edustavat muun muassa 72-vuotias Kauko Juhantalo, 68-vuotias Paavo Väyrynen ja 65-vuotias Olavi Ala-Nissilä.

Toisaalta puolue sai eduskuntaan myös kolme alle kolmikymppistä untuvikkoa: 27-vuotiaat Katri Kulmunin ja Petri Honkosen ja 28-vuotiaan Antti Kurvisen.

Kaikkiaan keskustan kansanedustajista joka neljäs on eläkeiässä, sillä ryhmässä on 12 vähintään 63-vuotiasta.

Naisten määrä keskustan eduskuntaryhmässä nousee yhdellä, mutta heidän suhteellinen osuutensa pienenee 36 prosentista 28:aan.

PERUSSUOMALAISTEN ryhmässä tapahtuu nuorennusleikkaus, kun liki joka kolmas edustaja vaihtuu. Puolueen uudet kansanedustajat ovat keskimäärin yhdeksän vuotta nuorempia kuin paikkansa säilyttäneet.

Ryhmän vanhimmat eli 67-vuotias Lea Mäkipää ja 65-vuotias Toimi Kankaanniemi ovat jo eläkeiässä. Vaalikauden aikana joukko kasvaa nyt 62-vuotiailla Martti Mölsällä, Pentti Oinosella sekä Maria Tolppasella.

Myös perussuomalaisten ryhmässä on kolme alle kolmikymppistä: 28-vuotiaat Simon Elo ja Tiina Elovaara ja 29-vuotias Olli Immonen.

Naisten osuus nousee hieman. Perussuomalaisten ryhmässä on nyt kaksi naista aiempaa enemmän eli kaikkiaan 12.

Perussuomalaiset naiskansanedustajat uusivatkin paikkansa miehiä kattavammin: heistä ainoastaan yksi, uusmaalainen Johanna Jurva putosi eduskunnasta.

Isoista puolueista vähiten muutoksia tapahtuu SDP:n ja kokoomuksen ryhmissä, joissa uusia edustajia on selvästi alle kolmannes ryhmän kokoonpanosta.

SDP:n ryhmässä on selkeä naisenemmistö, sillä 21 kansanedustajaa 34:stä on naisia. Kokoomuksessa tilanne on toisinpäin: 21 edustajaa 37:stä on miehiä.

VIHREIDEN 15 hengen eduskuntaryhmästä vanhoja edustajia on vain viisi. Ehkä hieman yllättäen ryhmässä on tällä kertaa miesenemmistö.

Vasemmistoliiton ryhmästä uudistui vain neljännes, RKP:stä hieman alle puolet ja kristillisdemokraateista hieman yli puolet.

SDP:n lisäksi myös vasemmistoliitolla ja kristillisdemokraateilla on naisenemmistö.

Kaikkiaan naisten määrä eduskunnassa laski kaksista edellisistä vaaleista.

NUORET löivät läpi kautta linjan näissä vaaleissa. Ainoastaan RKP:llä ja kristillisdemokraateilla ei ole yhtään alle 30-vuotiasta kansanedustajaa.

Uudessa eduskunnassa on 14 alle kolmekymppistä kansanedustajaa. Neljä vuotta sitten heitä oli kymmenen, mitä pidettiin silloin nuorten näyttävimpänä esiinmarssina pitkiin aikoihin.

Nyt tapahtunutta vieläkin suurempaa läpimurtoa voi selittää ehdokasasettelu, jossa alle kolmekymppisiä oli tarjolla selvästi edelliskertaa vähemmän, vain 173, kun neljä vuotta sitten heitä oli ehdolla 220. Äänet keskittyivät nyt harvemmalle joukolle.

Eduskunnan kuopus on nyt 24-vuotias Ilmari Nurminen (sd.) Pirkanmaalta.

LIKI 80 PROSENTTIA kansanedustajista on vahvasti mukana myös kotipaikkakuntansa kunnallispolitiikassa. Oikeusministeriön tilastojen mukaan valituista peräti 160 toimi vuodenvaihteessa kunnanvaltuutettuina.

Kunnallispolitiikassa toimivien kansanedustajien määrä nousi viime vaalikaudesta kahdella. Osuus on kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 lähtien.

Päivän lehti

9.4.2020