Kanta-Häme

Vääpeli ei Ramboa kumartele

”Hyvät naiset ja herrat, ottakaa asento. Nyt saapuu Vääpeli paikalle!”

Näin juonsi Katariina Ebeling vaaleahiuksisen körmyn taisteluareenalle suositussa, nyt toista kertaa uusintana televisiossa pyörivässä ysärisarjassa Gladiaattorit.

Vääpeli-nimisenä gladiaattorina kaksi kautta heilunut Kari Pötrönen kertoo olevansa kiusaantunut tv-sarjan paluusta. 

Hän pystyisi hyvin elämään ilman uusintoja, kun ensiesiintymisestä on kulunut 25 vuotta.

– Ymmärrän sarjan nostalgia-arvon, olihan se ilmestyessään omaa laatuaan Suomessa. Mutta olihan se vähän sellaista pelleilyä, kaukana oikeasta urheilusta, Panssariprikaatissa Parolannummella työskentelevä yliluutnantti nauraa.

Ohjelma käynnistyi peukkutervehdystä viljelleen JP Jalon spiikkauksella: ammattigladiaattorit ottavat mittaa tavallisista kansalaisista voimaa, nopeutta ja kovaa taisteluhalua vaativissa lajeissa.

– Emme päässeet tutustumaan lajeihin ja ratoihin kovin syvällisesti ennen kuvauksia. Vastustajatkaan eivät aina olleet ihan tavallisia kansalaisia. Mukana oli kovia kilpailijoita, jenkkifutaajia ja painijoita.

Vaikka televisiosta katsottuna areena vaikuttaa suhteellisen turvalliselta paikalta temmeltää, kuvauksissa loukkaantui yksi jos toinenkin. 

Voimailutaustainen Pötrönen loukkasi itsensä viidakon valtiaan rengasradalla heti alkumetreillä.

– Sain siihen aikaan tehtyä puolentusinaa leukaa yhdellä kädellä, joten aloin temppuilla renkaissa. Loukkasin rintalihakseni, mutta päätin jatkaa kuitenkin. Myöhemmin selvisi, ettei kyse ollut venähdyksestä, vaan rintalihas oli revennyt paikoiltaan.

Kuvaukset hoituivat ripeällä tahdilla. Yksi kausi kuvattiin 10 päivässä. Se tarkoitti 2–3 jakson kuvaamista päivässä.

– Päivät venyivät aamusta iltaan. Kilpailijat vaihtuivat tuoreeltaan kentälle, mutta gladiaattorit alkoivat väsyä iltaa kohti. Siinä niitä pikkuvammoja tuli. On myös rankkaa pitää lihakset lämpöisinä niin pitkiä aikoja.

Eniten aikaa söivät valojen ja lavasteiden siirtely.

– Välillä otettiin myös haastatteluita ja puheosuuksia uusiksi. 

Tasoituksen vuoksi gladiaattoreille oli asetettu kieltoja, ettei rymistely mennyt liian rumaksi. Painissa gladiaattori sai vain puskea kilpailijan ringistä ulos. 

– Esimerkiksi gladiaattorien MM-hopeaa napannut kilpailija Magnus Liljestrand oli pieni ja vikkelä. Sisupussi sukelsi jalkoihini ja sai kaadettua ringistä ulos. Jos siinä olisi saanut nostaa, olisi pikku-ukko ollut ilmassa alta aikayksikön, Pötrönen hymyilee.

Kahden tolpan päässä käytävissä kaksintaisteluissa alustat puolestaan olivat erittäin epävakaita, vaikka Vääpeli oli vahva kyseisessä lajissa.

– Siinä yritettiin vastustaja pudottaa isolla tops-puikolla. Välillä ukkoa tuli alas ilman osumaa ihan vain horjahtamalla.

Vääpelin bravuurilaji oli kaupunkisota, jossa kilpailija yritettiin pudottaa tennispallotykillä. Ilmatorjuntayksikön mies opettikin muille gladiaattoreille ampumaniksit, kuten ennakoinnin.

Gladiaattorit valittiin koekuvauksien ja kuntotestin kautta. 

Yli 3 000 metriä Cooperissa pinkonut Pötrönen vakuutti Renny Harlinin erityisesti huumorillaan. 

Kysymys kuului, miksi Pötrönen piti valita gladiaattoriksi ohjelmaan. Hän lähetti terveiset paitsi sarjan ohjanneelle Harlinille, myös Sylvester Stallonen näyttelemälle yhden miehen armeijalle John Rambolle.

– Rambo is a pussy, i am a real soldier (suom. Rambo on nössö, tässä on oikea taistelija). Siitä syntyi myös gladiaattorinimeni, Pötrönen hörähtää.

Pötrösen mukaan Renny Harlin oli avokätinen järjestäessään illanistujaisia gladiaattoreille.

– Harlin varasi meille kokonaisia ravintoloita suuren maailman tyyliin. Hän ilmoitti, että virvokerahaa oli porukalle varattu satatonnia (markkaa), jonka ylittyessä olisi kaivettava omaa kuvetta. No, ei tarvinnut lompakkoa raottaa, Pötrönen pyörittelee päätään.

Tuotantotiimi näki ohjaaja-Harlinin vain pari kertaa ohjelman aikana. Ensimmäinen tapaaminen oli juuri ennen kuvauksia.

– Renny heitti meille, että menkää solariumiin, kun olette niin vaaleita. Lihas piirtyy paremmin päivettyneessä ihossa.

Kuka gladiaattorikollegoistasi jäi erityisesti mieleen?

– Suosituimmat taisivat olla Mohikaani (Mika Ounaskari) ja Pantteri (Kirsti Alahäivälä), mutta kyllä Viikinki (Tony Halme) hallitsi show’n parhaiten, rooli oli päällä koko ajan. Valokuvissakin hän varvisti, että näyttäisi entistä pidemmältä, Vääpeli Pötrönen hymähtää. 

 

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic